Proven un paviment solar que genera energia elèctrica a la plaça de les Glòries

Avatar photo

Amb aquesta prova pilot es col·locaran 50m2 paviment generador fotovoltaic i es farà seguiment de l’energia que es genera en temps real

La plaça de les Glòries és l’espai escollit per col·locar i fer una prova pilot amb paviment generador fotovoltaic. Es tracta de la proposta guanyadora del repte “Paviments generadors: com podem incorporar la generació renovable local en els paviments de la ciutat?”, promogut per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència de l’Energia i del Comissionat d’Innovació Digital, amb el suport de la Fundació BIT Habitat, i que es va llançar amb l’objectiu de conèixer solucions potencials de generació renovable local en paviments i analitzar la viabilitat d’implantar-les en carrers, places i vies d’accés a Barcelona.

El repte s’emmarca en el compromís de la ciutat amb l’Agenda 2030 i la necessitat de donar resposta als grans reptes de la transició ecològica i digital per fer de Barcelona una ciutat més resilient davant noves crisis. Així mateix, iniciatives com aquesta, ara en proves, també son un exemple de la necessitat d’apostar per la innovació i sectors estratègics com l’economia verda que ajudin a diversificar i transformar l’economia de Barcelona capa a un model més sostenible.

Tal i com es recull a la Declaració d’Emergència Climàtica https://www.barcelona.cat/emergenciaclimatica, la ciutat pretén ser neutre en carboni l’any 2050 i reduir, l’any 2030 un 50% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle respecte els valors del 1992. Per això cal un canvi de model energètic que aposti per l’autogeneració i l’autoconsum estigui generalitzat, amb un model energètic just, democràtic i renovable. Entre els reptes més rellevants hi ha aprofitar grans espais de la ciutat i entorn per a la generació d’energia, establint-ho com a criteri per incorporar en nous plantejaments i urbanitzacions, i incloure elements de generació en l’espai públic existent: pèrgoles, paviment, etc.

Repte “Paviments generadors”

Al repte “Paviments generadors: com podem incorporar la generació renovable local en els paviments de la ciutat?”, llançat per l’Ajuntament el 2019, es varen presentar un total de 7 empreses nacionals i internacionals. Les propostes presentades plantejaven diferents tipus de tecnologies per generar energia al paviment. La proposta guanyadora, presentada pel grup empresarial Sorigué, consisteix en un paviment fotovoltaic. La solució guanyadora ha rebut un premi-subvenció de 30.000 euros per a implementar el pilot a la ciutat de Barcelona.

Sorigué, en col·laboració amb la start-up Platio d’Hongria, proposava un paviment solar com una nova font d’energia solar, fàcilment integrable en l’espai urbà, que el transforma en un referent en arquitectura i sostenibilitat. Segons Sorigué la solució pretén tant generar energia neta com utilitzar recursos i materials sostenibles per a la seva producció. Per obtenir valor a partir dels residus, el paviment solar inclou una base de plàstic i vidre reciclat; un disseny modular que facilita la seva instal·lació i manteniment. La seva enginyeria d’alta qualitat garanteix resistència a la càrrega, als impactes, a les rascades i al clima, convertint la solució en sostenible i respectuosa.

Sorigué és un grup empresarial fundat el 1954 a Lleida. Actualment és referent en els serveis a la ciutat, el cicle de l’aigua i la construcció. El grup aposta per la innovació, practica l’economia circular i manté una vocació de retorn a la societat.

Com es concreta la prova pilot

Es col·locaran 50m2 paviment generador fotovoltaic en un espai representatiu de la ciutat però alhora, amb un caràcter provisional actualment. Es tracta d’una parcel·la a l’entorn de la plaça de les Glòries (avinguda Diagonal 254) i que serà destinada a plaça pública.

Aquesta instal·lació de paviment generador fotovoltaic permet el seu us habitual com a paviment però també capta la llum solar transformant-la en energia elèctrica. L’energia elèctrica generada s’abocarà a la xarxa general i permetrà avaluar el potencial que tenen aquest tipus de solucions a la ciutat.

La instal·lació tindrà una potencia de 9kWp, generarà una energia de 6,7 kWh i està connectada en mode autoconsum a un punt de Bicing proper.  El paviment incorpora el cablejat elèctric i un vidre altament resistent i antilliscant sobre els mòduls generadors. Es preveu la monitorització de l’energia que es genera en temps real.

Amb aquesta superfície i potència, es preveu que pugui generar uns 7.560 kWh/any, que equivaldria al consum energètic total de 3 llars, i suposa un estalvi de 2.722 kg C02 equivalent a l’any.

Els resultats esperats: sis mesos de prova

Durant el temps que estigui instal·lada, uns sis mesos aproximadament, l’Agència de l’Energia farà un seguiment i monitoratge de les dades de generació del paviment i s’avaluarà el compliment dels objectius previstos.

Passats els sis mesos de la prova, la comissió de seguiment avaluarà el funcionament de la instal·lació i el potencial de replicar la solució en altres espais de la ciutat.

Innovació urbana sostenible i social

L’Ajuntament de Barcelona vol donar resposta a les demandes i necessitats de la ciutadania i als nous reptes de ciutat i fer-ho de manera oberta i col·laborativa entre els sectors públic, privat, acadèmic i social, i promovent l’intercanvi amb altres ciutats. Des del Comissionat d’Innovació Digital i BIT Habitat es treballa per accelerar la innovació urbana, sostenible i socials. S’identifiquen i llancen reptes de ciutat, com la convocatòria la Ciutat Proactiva, per trobar solucions innovadores i millorar els serveis públics. Impulsar l’ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia, i maximitzar la sostenibilitat, l’impacte social i l’escalabilitat de les solucions proposades són alguns dels objectius que es persegueixen.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria de Lleida detecta duplicitats de reserves d’entrades per a espectacles de la Festa Major

Notícia següent

Telefónica encén la seva xarxa 5G a Amposta

Notícies relacionades