Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Professors de la UB es mobilitzen per reclamar més estabilitat per als associats

Avatar photo

L’equip de Govern assegura treballar per estabilitzar i rejovenir la plantilla i xifra entre 20 i 30 els docents que podrien perdre la feina el curs vinent

El Personal Docent i Investigador (PDI) de la UB estan convocats a una jornada de vaga aquest dimarts per denunciar que l’augment de les hores de docència al professorat permanent pot deixar sense feina part dels 2.000 associats que cobren 500 euros al mes. Transformem UB reclama acabar amb la figura dels falsos associats i demana estabilitzar i dignificar la carrera docent. L’equip de Govern recorda que els darrers anys s’han duplicat els professors associats i xifra entre 20 i 30 els professors associats que no seran renovats el curs vinent. Reconeix però que es treballa per estabilitzar i rejovenir plantilles tot i estar condicionats per les limitacions pressupostàries.
Els professors, i principalment els professors associats de la Universitat de Barcelona (UB) han fet aquest dimarts una jornada de vaga per protestar contra l’aplicació a la universitat de l’aplicació d’un decret que implica augmentar les hores lectives del professorat a temps complert i que pot suposar la pèrdua de llocs de treball de professors associats. A més, també consideren que amb aquesta aplicació, el funcionariat perd drets laborals adquirits.

Des de Transformem UB reivindiquen una dignificació de la carrera docent i critiquen que actualment, els professors assocaits puguin fer fins un 75% de les classes que fan els docents fucnioanris, per 500 euros al mes. Així ho ha explicat Lluís Frago, com a portaveu de Transformem UB que aglutina tres sindicats, que ha assegurat que l’abús d’aquesta figura contractual ha precaritzat la universitat pública els darrers anys. Per això, exigeixen a l’equip de govern actual que es mantinguin tots els llocs de treball i que se solucioni la precarietat d’aquest col·lectiu, el de professors associats, que és el més perjudicat.

Transfomem UB demana també que el rectorat elabori una relació de llocs de treball per poder estabilitzar les plantilles i dotar de planificació les decisions que es prenen. EN aquest sentit, el portaveu de la UB, Ernest Pons, ha assegurat treballar en aquesta línia en vistes a la renovació i rejoveniment que ha de fer la plantilla de la UB els propers anys, ja que de mitjana, el professorat té 59 anys.

Pons entén les reivindicacions dels professors associats però reconeix que, durant l’època de crisi i de contenció pressupostària, en què la taxa de reposició de jubilats i baixes no deixava marge per substituir a ningú, s’ha potenciat aquesta figura i s’ha duplicat, dels 1.000 als 2.000. ‘’NO té molta lògica’’, considera Pons, perquè tot i que reconeix que fan feina ‘’excel·lent’’, la universitat ha de treballar per crear places per fer carrera acadèmica. Pons però, ha assegurat que en cap cas se superaran els 30 professors associats que no es renovaran l’any vinent, una xifra que encara no està tancada perquè depèn de cada facultat i departament.

Pons ha reconegut que s’està apostant per aquesta línia però que les limitacions pressupostàries, i la condició de no augmentar el capítol 1, no deixa marge a les universitats malgrat que se suposi que té autonomia. Per aquest motiu, Pons creu que cal pressionar els poders públics per aconseguir poder fer aquests canvis.

Segons els convocants, el seguiment de la vaga ha estat massiu a les facultats de l’edifici històric, a Humanitats, al Raval, i més escàs a Econòmiques, mentre que des de la UB han assegurat que no hi ha hagut anul·lacions de classes. La protesta ha culminat amb una marxa des de la plaça Universitat fins a la Secretaria d’Universitats i Recerca, a la Via Laietana de Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tot a punt per celebrar el Dia Internacional dels Museus del Camp i de l’Ebre

Notícia següent

El Banc dels Aliments de Barcelona atén de mitjana 137.000 persones al mes

Notícies relacionades