Primera pedra del CaixaResearch Institute

Serà el primer centre de recerca especialitzat en immunologia d’Espanya i un dels primers d’Europa

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han posat avui la primera pedra del CaixaResearch Institute, el primer centre de recerca especialitzat en immunologia d’Espanya. L’acte ha comptat també amb la presència director del projecte científic del CaixaResearch Institute, Josep Tabernero.

El futur centre, que suposa una inversió de al voltant de 100 milions d’euros que aporta la Fundació ”la Caixa” i té una extensió total de més de 20.000 m2, està concebut per convertir-se en un epicentre de recerca i desenvolupament científic de referència internacional en immunologia. Durant la cerimònia, els representants de cada institució han introduït un objecte en una càpsula del temps. Concretament, hi han dipositat un facsímil d’un fullet del 1932 de l’Institut Antituberculós Francesc de Moragas, un equipament pioner en la seva època que va treballar amb un dels primers microscopis electrònics d’Espanya; el projecte arquitectònic del CaixaResearch Institute i una pipeta de laboratori.

La primera pedra dona el tret de sortida a la construcció del CaixaResearch Institute i arriba després de completar els tràmits administratius corresponents, incloent-hi l’aprovació per part de l’Ajuntament de Barcelona de la llicència d’obres majors a finals del mes de setembre o prèviament la tramitació d’un nou planejament que, a més del nou centre de recerca, permetrà la urbanització d’una plaça pública.

Així mateix, ja s’han formalitzat els primers passos per a la constitució de la Fundació CaixaResearch Institute, que tindrà un patronat de set membres designats per la Fundació ”la Caixa” i que serà l’entitat que gestionarà i administrarà el centre. Els darrers avenços tecnològics han permès el creixement de la immunologia, especialitat molt prometedora que ens ajuda a entendre millor el funcionament del nostre sistema immune, la primera barrera de defensa del nostre cos. L’institut se centrarà en els processos del sistema immunològic en la interacció amb les malalties més prevalents, com les neurològiques, les oncològiques i les infeccioses, i també en l’anàlisi dels factors mediambientals que hi influeixen.

Com a primera activitat del CaixaResearch Institute, la Fundació ”la Caixa” acollirà el seminari Human Immunome Project «Into Action» els dies 15 i 16 de novembre al Museu de la Ciència CosmoCaixa. En aquesta reunió de treball d’alt nivell es traçarà un full de ruta perquè les parts interessades contribueixin a generar conjunts de dades immunològiques a escala i a construir models disponibles públicament d’intel·ligència artificial del sistema immunitari.