L’Ajuntament de Barcelona fa la primera compra d’habitatges protegits

El govern municipal adquirirà vuit pisos d'entre 71 i 89 metres quadrats que estaran disponibles el 2024

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la primera compra d’habitatge protegit sobre plànol, d’acord amb la norma urbanística que obliga les noves promocions a destinar el 30% dels pisos a HPO. Segons ha explicat el govern municipal en un comunicat, es tracta de vuit pisos d’entre 71 i 89 metres quadrats, amb vuit places d’aparcament i un traster, i estaran disponibles a partir del 2024. L’edifici on s’ubiquen els vuit pisos protegits, pels quals l’Ajuntament pagarà uns 2,1 MEUR, està situat al carrer Puerto Príncipe al Districte de Sant Andreu, al barri del Congrés i els Indians. Actualment, el bloc es troba en procés de gran rehabilitació.

Es tracta de pisos ubicats en un barri on no hi ha habitatge públic ni solars disponibles i, segons l’Ajuntament, aquesta compra permet disseminar l’habitatge públic en zones “especialment necessitades”. Al mateix temps, el govern municipal explica que el preu per metre quadrat -2.549 euros per metre quadrat útil- ve marcat per llei i és una via més assequible que la compra a preus de mercat.

En total, des del 2015 l’Ajuntament de Barcelona ha comprat 1.361 pisos disseminats per tota la ciutat i hi ha destinat 152,6 milions d’euros, dels quals 296 són protegits, mentre que la Generalitat n’ha adquirit 438 en total fins a finals del 2021. Segons defensa l’Ajuntament de Barcelona, la compra sobre plànol beneficia també els promotors perquè obtenen liquiditat i al mateix temps amplia l’oferta d’habitatge públic a la ciutat.

Fins ara, el parc públic i assequible de la ciutat superar els 11.500 habitatges i és la ciutat de l’Estat amb més HPO per habitant, seguida de Bilbao.

17 promocions que incompleixen la normativa

Després de dos anys d’exempcions i la pandèmia, l’Ajuntament de Barcelona ha detectat que la nova normativa que obliga els promotors a reservar el 30% a habitatge social s’incompleix en 17 promocions actualment en construcció als districtes de l’Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. En aquests casos, està previst que se’ls apliqui sancions d’acord amb la Llei catalana pel dret a l’habitatge.