Dimarts, 1 d'abril de 2025
És notícia

El primer doble trasplantament pediàtric de cor i fetge ha estat a Catalunya

Avatar photo
Vall d’Hebron ha pogut retornar a la normalitat la vida de l’Anas, un noi que va néixer amb un únic ventricle

L’Hospital Vall d’Hebron ha estat responsable de retornar a la normalitat la vida d’un noi de 16 anys, gràcies a un doble trasplantament de cor i de fetge en una cirurgia d’alta complexitat. Va tenir lloc a finals de 2024 i van participar un total de 30 professionals que van atendre el pacient durant 16 hores seguides. Es reconeix com el primer trasplantament d’aquest caire registrat a tot l’Estat, on per primer cop es va posar en funcionament la tecnologia Perfusió Oxigenada Hipotèrmica (HOPE), una eina que va permetre oxigenar el fetge i preservar-lo fora del cos més temps per poder fer la intervenció amb tranquil·litat i d’una manera més segura.

L’Anas és un noi que va néixer amb un únic ventricle i feia dos anys que el seu estat de salut havia empitjorat, davant això, es va veure obligat a canviar el seu dia a dia. No sortia de casa, no anava a l’escola i seguia una dieta molt ajustada amb les indicacions de l’equip de nutrició de Vall d’Hebron. Des de llavors, no ha pogut portar una vida normal com la de qualsevol nen. Ara, gràcies a la feina dels professionals sanitaris que hi van participar, pot tornar a la vida quotidiana. 

Segons afirma el Raúl Abella, cap del servei de Cirurgia Cardíaca Pediàtrica de la Vall d’Hebron, que va portar el cas de l’Anas, li van realitzar una cirurgia de Fontan per redirigir la sang venosa cap als pulmons, evitant passar per ventricle. Això “es fa connectant les venes que porten la sang pobra en oxigen directament als pulmons, eliminant la dependència del ventricle defectuós”, ha especificat Abella. Encara que és prudent, i detalla que no és una solució definitiva, tot i ser molt positiva pel pacient, hi ha possibilitats de fallida cardíaca, hipertensió pulmonar o problemes hepàtics, per això calen controls mèdics constants.

Aquest tipus de doble cirurgia només s’havia donat un cop al nostre país, concretament a l’Hospital Gregorio Marañón a un home adult amb una cardiopatia congènita l’any 2021. Tot i això, existeix una manca d’experiència en centres d’arreu del món en el tractament de casos similars en pacients pediàtrics. Cosa que deixa a l’hospital barceloní com a únic centre amb equips multidisciplinaris que compten amb l’experiència i l’estructura per poder dur a terme actuacions com aquestes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz

L’alcalde de Vilanova compleix la seva proposta de neteja de pintades a l’espai públic

Notícia següent
La Incubadora TIC i Foodtech de REDESSA

El Demo Day tanca la 4a edició de la Incubadora TIC i Foodtech de REDESSA

Notícies relacionades