El Port de Barcelona i la danesa PowerCon A/S han començat a treballar en el projecte constructiu del pilot de subministrament elèctric a vaixells a la terminal BEST.
Aquesta companyia ha estat l’adjudicatària del contracte d’aquest projecte, que forma part de la Fase Zero del Pla d’Electrificació de Molls desenvolupat pel Port de Barcelona i inclou la redacció i execució del projecte, així com el servei de connexió i desconnexió dels vaixells i el manteniment de la instal·lació. El contracte ha estat adjudicat per 4.978.640 euros.
La setmana passada es va celebrar la primera reunió entre l’equip del Port de Barcelona que encapçala el projecte pilot (Ana Arévalo, Energy Transition Manager; Gemma Peñalver, directora d’Obra, i José Manuel Hernández, enginyer elèctric) i el de PowerCon A/S, dirigit per Peter Castberg Knudsen, Team Manager i soci fundador de PowerCon; Soren Munch, Site Manager, i Javier San Miguel, coordinador.
Durant la reunió, els equips del Port de Barcelona i de PowerCon van fixar les bases per a l’execució del projecte constructiu, d’acord amb la licitació, i van fer una visita a la terminal de Hutchison Ports BEST amb l’objectiu de fer un reconeixement de les instal·lacions on s’haurà de situar l’equip d’electrificació. Ana Arévalo explica que “en un màxim de sis mesos esperem tenir aprovat el projecte constructiu per poder començar amb l’execució de les obres”.

Nexigen
Amb unes inversions globals previstes de prop de 110 milions d’euros, el Pla d’Electrificació de Molls és un dels grans projectes impulsats pel Port de Barcelona per a reduir en un 50% les emissions de CO₂ de l’operativa portuària fins al 2030 i esdevenir un port neutre en carboni abans del 2050.
Aquest Pla, que es coneix amb el nom de Nexigen, farà possible que els vaixells es connectin a la xarxa elèctrica general un cop atracats a moll, utilitzant energia neta amb certificació d’origen 100% renovable.
Ara, amb l’adjudicació del projecte pilot a la terminal BEST es fa un pas decisiu per fer realitat els primers punts de subministrament OPS (onshore power supply) que funcionaran als molls comercials del Port de Barcelona.
Cal recordar que els primers punts OPS del Port estan ja funcionant a les instal·lacions de MB92 Barcelona.
Un cop estigui en marxa el projecte pilot de BEST, el Port de Barcelona disposarà d’informació real i útil, basada en l’experiència, del rendiment dels OPS en vaixells portacontenidors; podrà extreure conclusions pel que fa a les millors pràctiques i identificar futures necessitats i desenvolupaments.
El Pla d’Electrificació de Molls del Port de Barcelona està plenament alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i una de les claus per al seu èxit és aconseguir la connexió directa del Port a la xarxa elèctrica de gran capacitat, per poder donar resposta a la demanda d’electricitat prevista per part dels vaixells.
L’adjudicatari
PowerCon és una companyia danesa d’enginyeria i fabricació especialitzada en solucions de conversió d’energia elèctrica per a diverses aplicacions.
Amb orígens en el sector eòlic danès, PowerCon no només es dedica a la indústria de les turbines eòliques, sinó que opera també en el sector marítim, on l’empresa se situa com un dels líders en equips de subministrament d’energia.
PowerCon ofereix solucions de subministrament d’energia d’alta i baixa tensió des de terra a tota mena de vaixells, des de creuers a portacontenidors, passant per ferris o vaixells de pesca. Tots els seus sistemes, flexibles i innovadors, estan construïts d’acord amb estàndards internacionals.