El port de Badalona aconsegueix el distintiu de Bandera Blava 2022

Aquest any, el jurat internacional Bandera Blava 2022 ha distingit 23 ports esportius catalans

El port de Badalona és un dels 23 ports esportius de Catalunya guardonat amb la Bandera Blava 2022, una distinció reconeguda en l’àmbit internacional que valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental que fan els gestors i els concessionaris de les instal·lacions guardonades. Amb les 23 distincions aconseguides enguany, Catalunya se situa al capdavant d’aquesta classificació a l’Estat.  

El distintiu Bandera Blava l’atorga un tribunal internacional de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat.  

L’acte de les Banderes Blaves 2022 s’ha celebrat aquest matí a la sala Cristall de l’Hotel Marina Badalona, situat al port de Badalona. El lliurament dels guardons ha estat a càrrec de l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; el secretari de Territori i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín; el sisè tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit de Govern i Seguretat Ciutadana, Christian Carneado; la regidora de l’Àrea de Medi Ambient i Solidaritat, Rosa Trenado; i el president de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), José Palacios. El gerent de Marina Badalona, Imanol Sanz, ha estat l’encarregat de recollir el guardó obtingut pel port de la ciutat.   

Durant l’acte, l’alcalde Rubén Guijarro ha remarcat “la importància del distintiu Bandera Blava, ja que es basa en uns criteris exigents i premia a aquelles instal·lacions que s’adapten a les polítiques ambientals i les conductes ètiques que han de marcar el futur”. Guijarro ha destacat que “el port de Badalona està treballant en aquesta línia des de fa temps i, a més, està desenvolupant una tasca de dinamització de la ciutat molt important per tal d’integrar i apropar la instal·lació portuària i les seves activitats a tots els barris i ciutadans de Badalona”.   

Gestió ambiental i qualitat de servei excel·lents 

El sistema portuari català va endegar fa uns anys l’ambientalització dels ports i aquestes Banderes Blaves en són els resultats. Actualment, la major part dels ports catalans estan certificats amb l’ISO 14001 i l’EMAS, sistemes de gestió ambiental que van lligats a una política ambiental i una elaboració de procediments per portar-ho a terme. Així mateix, els ports esportius  disposen d’un codi de conducta ambiental per als seus usuaris i d’un sistema de gestió ambiental per al consum de recursos energètics, tractament i recollida de residus, seguretat, entres d’altres. Una gestió ambiental i una qualitat de serveis  excel·lents que els permet participar en el guardó Banderes Blaves. 

Les candidatures de les Banderes Blaves les preparen els mateixos responsables dels ports esportius voluntàriament, i les adrecen a l’Adeac. Posteriorment, es reuneix el Jurat Estatal del qual en formen part representants de les administracions portuàries autonòmiques dels ports que han presentat candidatura i dels ministeris, així com experts d’universitats, entre d’altres. Les candidatures que passen aquesta fase s’envien al Jurat Internacional que decideix quins ports obtindran Bandera Blava. 

Una Bandera Blava més 

Aquest any, el jurat internacional Bandera Blava 2022 ha distingit 23 ports esportius catalans, un més que l’any anterior. Així, dels 103 ports guardonats a tot l’Estat, Catalunya ha obtingut el 22% de Banderes Blaves. Per demarcacions aquests ports es distribueixen en: 9 ports a Girona, 8 a Barcelona, 4 a Tarragona i 2 a les Terres de l’Ebre.  

En aquesta edició s’han presentat 23 candidatures i totes han estat guardonades. El Club Nàutic Port d’Aro ha presentat nova candidatura (no la presentava des de 2019). Així mateix, el Port Olímpic i Marina Palamós no han presentat candidatures, per trobar-se en obres de renovació.