Platges sense servei de socorrisme: les "incongruències" d'un sector sense regulació

Pro-Activa alerta que es posa en risc la vida de persones quan se'ls "convida" a banyar-se en espais sense vigilància

20 de juliol de 2025 a les 19:49h

Diumenge de juliol i temperatures que freguen els 30 graus. Les platges, com és habitual en aquesta època de l'any, presenten alts índexs d'ocupació, però moltes d'elles no disposen de servei de socorrisme. I no és només una realitat en cales aïllades i paradisíaques. En entorns urbans com el Maresme això és també una constant. N'és un exemple un tram de costa a cavall de Sant Pol de Mar i Calella, on les platges no tenen vigilància. Sí que hi ha, però, altres serveis com aparcament, vies d'accés, guinguetes o lloguer de gandules. Els socorristes hi veuen una gran "incongruència" que posa en risc la vida de moltes persones perquè se'ls "convida" a banyar-se en zones no vigilades, com explica a l'ACN el director de Pro-Activa, Oriol Canals.

El debat sobre la necessitat d'una llei que reguli el sector s'intensifica ara, en l'inici d'una temporada de platges que està batent rècords d'ofegaments. Des del 15 de juny, quan es considera que engega la campanya de platges, ja han mort a Catalunya una dotzena de persones, més del doble que l'any passat.

"Comença a ser alarmant", avisa Canals, que reclama a la Generalitat que impulsi una llei que permeti "dimensionar" els serveis de salvament i socorrisme per minimitzar les situacions de risc a les platges: "Ja no dic que posem vigilància a tot arreu, però hauríem d'identificar les platges d'ús prohibit o fixar nivells de risc".

Un altre dels elements claus que hauria de tenir la futura llei és l'homogeneïtzació de criteris a l'hora de definir els serveis. Actualment, el socorrisme a les platges s'estableix a criteri de cada municipi i d'acord amb als seus recursos econòmics "No hi ha cap normativa que pugui ajudar a aquests municipis", es lamenta Canals.

El director de Pro-Activa n'ha parlat per l'ACN des de Sant Pol de Mar, un municipi on l'empresa presta servei, però amb limitació de recursos. De fet, dels quatre quilòmetres de platges de Sant Pol de Mar, només hi ha dos quilòmetres que tenen vigilància activa, mentre que la resta es cobreix amb "serveis reactius".

"Com més trigues a donar una resposta, hi ha menys probabilitats que la persona pugui sortir-se'n amb vida i això es dona a molts punts de Catalunya", es lamenta Canals. D'altra banda, afegeix, amb una vigilància activa, regulada per llei, es pot evitar que "situacions de risc derivin en situacions d'emergència".