La qualitat de vida dels veïns i veïnes de Sabadell, independentment del barri on visquin, queda al centre de l’estratègia “Els diners als carrers”. Un pla de millora per a tota la ciutat, dividit en diferents àrees perquè l’evolució de l’espai públic sigui totalment integral.
Les àrees on es desenvolupa aquest pla són espai públic, educació, ciutat i seguretat i civisme. A través d’aquests eixos, l’Ajuntament de Sabadell fa actuacions on posen la ciutadania al centre i on busquen garantir un entorn urbà sostenible i segur per a tots els habitants.
“Aquell espai que tots i totes compartim”
Aquesta iniciativa inclou múltiples línies d’acció, com ara projectes estratègics, millora de carrers, plantació d’arbres i instal·lació de ventiladors de sostre a totes les escoles públiques. El pla beneficiarà tots els barris de Sabadell.
Les primeres actuacions ja han començat a l’espai públic, amb una inversió de 7,5 milions d’euros entre aquest any i el següent per a la reparació de voreres i asfaltat en tots els districtes. A més, el pla inclou projectes estratègics com el Hub Aeronàutic i el Campus de Ciències de la Vida i la Salut, així com la millora de les infraestructures d’accés a la ciutat, com el Portal Sud.
Un dels objectius és garantir que els carrers i voreres estiguin en bon estat i siguin més accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda. En total, es renovaran més de 122.530 m² de calçades i voreres, fent un pas important cap a una ciutat més inclusiva i accessible.
Renovació de la Ronda de Collsalarca
La renovació de la Ronda de Collsalarca és un dels projectes més destacats dins del pla. Aquesta via veurà la plantació de 522 arbres nous, més i millors espais per als vianants, així com un augment de la seguretat del trànsit i més places d’aparcament. L’actuació cobrirà gairebé 1 km, amb una inversió de 5,3 milions d’euros.
L’arbrat és un pilar fonamental. De fet, l’objectiu amb què treballa l’Ajuntament és de plantar 4.000 exemplars als diferents barris durant aquest mandat. Els nous exemplars se sumaran als més de 4.000 arbres plantats el mandat anterior. Aquests 8.000 arbres en 8 anys podran arribar a captar més de 200 tones de CO₂ l’any i incrementar la cobertura arbòria en més de 128.000 m². L’objectiu és comprar amb 50.000 exemplars a tota la ciutat l’any 2027.
La millora de zones de jocs infantils ja és més que una realitat amb més de 14 actuacions completades. S’espera que aquest nombre arribi a les 19 amb properes actuacions a la plaça de Lluís Mas, al Parc del Taulí, al carrer de Lucreci i la plaça de Benjamín García.
Pel que fa al mobiliari urbà, es renoven 253 papereres, 319 bancs i 92 cadires.
Més de 12 milions d’euros en la millora d’escoles de Sabadell
Els entorns escolars necessiten seguretat i comoditat per poder garantir que pares i mares tinguin confiança a l’hora de deixar fills i filles. És una actuació clau per millorar el dia a dia de les persones, ja que no hi ha res més quotidià que anar a l’escola.
Aquesta inversió tan important es veu implementada en la millora de la seguretat i la senyalització dels centres i en la senyalització dels entorns escolars. Els i les alumnes ho veuen en les diferents tasques de manteniment de les escoles: pintura, reparació de patis i manteniment de cobertes. També ho veuen en l’adaptació climàtica a través d’instal·lació de tendals i zones d’ombra, ventiladors a les aules i plantació d’arbrat, creant així refugis climàtics.
L’Eix Macià: impuls i reactivació
Dins de l’àrea de ciutat, l’Eix Macià patirà canvis en l’ordenació de les terrasses, en la mobilitat, en l’aparcament de sorra, en la plaça de la Concòrdia i en la vegetació.
Amb les terrasses es vol trobar més harmonia, eliminant barreres visuals, destinant més espai als vianants i unificant les imatges dels mòduls i del mobiliari de les terrasses.
Les actuacions en la mobilitat van des de la seguretat amb la instal·lació d’un semàfor a la cantonada de Rda Zamenhof i pl. de Catalunya fins a reparacions del paviment a la rambleta central i a la vorera de l’Eix, entre la plaça de la Concòrdia i l’avinguda de Paraires.
La renovació del verd passa per renovació, remodelació i recuperació. Renovació dels parterres de l’avinguda de Francesc Macià, entre la plaça de la Concòrdia i l’avinguda de Paraires, remodelació de l’enjardinament de la rotonda de la plaça de Catalunya i recuperació de la vegetació del Parc.
El pla respon també a les demandes ciutadanes com ara la pavimentació de l’aparcament de sorra de l’Eix Macià, que implicarà la creació de 220 places de cotxes. Tot això habilitant un espai verd amb una plantació de 140 arbres i assegurant l’accessibilitat dels vianants amb la creació d’un pas pavimentat per creuar des de l’Avda. Paraires fins a l’Avda. Lluís Companys.
La plaça de la Concòrdia serà més amable pels vianants. Es dotarà de més espai pels ciutadans i les ciutadanes i es pacificarà el tram del carrer de Jaume I, situat entre el carrer de l’Abat Escarré i l’avinguda de Francesc Macià.
Més recursos per a la Policia i millora de la seguretat dels vianants
La millora del servei de Policia Municipal a través de la incorporació de les noves tecnologies i la millora de les condicions de treball de la Policia Municipal també formen part dels propòsits d’aquest pla. És per això, que la Policia Municipal comptarà amb més recursos humans i materials. Se sumen dos drons per tasques de vigilància, així com més càmeres. També s’hi sumaran l’any 2025, 15 agents i el 2026, 20 més.
Hi haurà una reforma de Can Marcet que millorarà l’atenció de la ciutadania i l’entorn laboral dels agents. S’habilitarà una nova zona d’atestats i una altra destinada exclusivament als agents.