L’Organització Mundial de la Salut defineix la salut mental com un estat de benestar mental, una part fonamental de la salut, un dret humà fonamental i un element essencial per al desenvolupament personal, comunitari i socioeconòmic.
Per això, des de fa anys, la planificació estratègica i sectorial desenvolupada als diferents serveis de l’Ajuntament ja preveu la cura del benestar emocional i la salut mental com un dels eixos prioritaris. El Pla és una síntesi de les polítiques públiques sobre salut mental per als pròxims anys i una guia per a serveis i agents locals vinculats a aquest àmbit.
Granollers va ser la primera ciutat de Catalunya en desenvolupar un Pla Antiestigma en Salut Mental l’any 2018, un document que va posar les bases al procés participatiu que ha culminat en el Pla d’Acció que s’ha presentat aquest dimecres.
El Pla exposa que la salut mental de les persones depèn de molts factors que inclouen l’habitatge, l’educació, l’entorn laboral, les xarxes de suport social i comunitàries, així com les condicions polítiques, socioeconòmiques, culturals i mediambientals en què vivim.
Les administracions i les entitats socials tenen un paper clau per identificar i promoure els recursos que poden incidir en el benestar psicològic de la ciutadania. Així mateix, conclou que els entorns assistencials clàssics han de treballar per coordinar la seva resposta amb accions arrelades a la comunitat que donin alternatives a la medicalització i ajudin a combatre la solitud i l’aïllament social.
Les principals accions previstes al Pla s’articulen al voltant de 5 línies estratègiques:
Promoció del benestar emocional a través de la xarxa comunitària
-
Elaboració d’una guia de recursos de la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers i Comarca.
-
Promoció del Programa de prescripció social i de salut, amb propostes d’activitats grupals que tinguin en compte les necessitats específiques dels diferents col·lectius socials i de cada zona de la ciutat.
Lluita contra l’estigma
-
Sensibilització sobre salut mental a la comunitat amb accions a escoles i instituts, així com en entitats culturals i esportives.
-
Formació en salut mental per a personal municipal.
Activisme en primera persona
-
Promoció de l’agent de suport entre iguals, a través de la formació de persones que han patit algun problema de salut mental i que poden acompanyar i donar suport a pacients que es trobin en situació similar.
-
Desenvolupament d’un programa de vinculació social i participació de persones amb algun problema de salut mental, que inclourà tallers i accions per fomentar la seva participació en espais com la Taula de la Salut Mental.
Suport a les famílies
-
Desenvolupament del programa d’acompanyament a les famílies com a agents de recuperació
Coordinació i integració municipal del Pla per la Salut Mental
-
Coordinació estratègica i creació d’aliances per a la salut mental. Es tracta d’integrar la promoció de la salut mental comunitària en tots els àmbits de la política municipal i promoure espais de coordinació i planificació eficients.
El Pla ha comptat amb la participació de més de 60 agents de diferents serveis, recursos, administracions i entitats. També de persones amb experiència pròpia i de les seves famílies. Les accions incloses s’aniran implementant en el marc del Pla Estratègic Granollers 2030. L’acte de presentació ha comptat amb l’alcaldessa, Alba Barnusell; el regidor de Salut Pública i Consum, Francesc Arolas; Laura Arrey, referent de benestar emocional del CAP Granollers Centre; i Laia Serra, tècnica de projectes socials de la Diputació de Barcelona.