Pilar Díaz: “Gerard Piqué i Shakira poden escollir qualsevol lloc del món per viure, però es queden a Esplugues”

Esplugues de Llobregat és una ciutat de l’àrea metropolitana de Barcelona, ubicada dins la comarca del Baix Llobregat. Es tracta d’un municipi singular que combina un casc antic ben singular i pintoresc, amb el seu caràcter industrial i de serveis, emmarcat dins una àmplia xarxa de parcs i zones verdes que el converteixen en un lloc ideal per viure-hi. La seva alcaldessa, Pilar Díaz, explica quins són els projectes i els reptes en els que la ciutat s’enfoca quan falta una mica més d’un any per acabar el mandat municipal.

Aquesta està sent una legislatura atípica que va començar amb una pandèmia que ningú esperava. Quina valoració pot fer d’aquests primers anys del mandat municipal?

És molt difícil fer una valoració per respondre la pregunta. El cert és que aquest no està sent el mandat que esperàvem. Quan tens una certa experiència, com és el meu cas, saps que sempre passen coses inesperades que cal gestionar i treballar, però ningú esperava això. Després de situacions complicades, com la crisi econòmica que vam patir, vam iniciar aquest mandat amb un cert i esperançat creixement econòmic. No havia passat ni un any de l’inici del mandat quan va començar la pandèmia amb el que això va voler dir: quedar-se a casa, un daltabaix econòmic, sanitari i social.

N’hem après molt, juntament amb la ciutadania, la societat civil, amb qui hem treballat conjuntament, més que mai. Estic molt orgullosa de la ciutadania d’Esplugues, les empreses, les persones emprenedores, les entitats, els voluntaris de protecció civil… ha estat un goig haver de plantar cara a aquest virus tan terrible i ha estat un goig fer-ho amb gent tan potent.

Quins projectes estaven previstos per aquest mandat?

Comencem per aquelles coses que són més tangibles i que la gent reconeix ràpidament. Alguns ja els havíem iniciat en el mandat anterior i volíem enllestir-los.

La primera preocupació quan va esclatar la pandèmia va ser concentrar-nos en el que afectava el virus. Jo crec que després del primer mes de contenció vam decidir tirar endavant els projectes que teníem previstos, començant per la finalització del poliesportiu. Es tracta d’un equipament diferent de la resta que tenim a la ciutat, perquè combina l’aspecte sociocultural amb l’esportiu, que renovés el que teníem, que havia quedat obsolet. Ara no sé si dir que és de 5 estrelles o de segle XXI, però en tot cas és un dels millors equipaments de la ciutat, ubicat a Can Vidalet, i vam decidir dedicar una part a sales tant esportives com a activitats socioculturals. Sincerament, fa molt de goig.

Als mercats, el mateix. Veníem de la crisi anterior i l’aturada. Les carpes són provisionals i funcionen bé, però pels mercats definitius tenim els edificis a punt d’inaugurar aquest any. Són emblemàtics i uns grans equipaments que necessita la ciutat.

Sovint les ciutats també tenen projectes importants enfocats en la transició verda i la lluita contra el canvi climàtic. Com ho gestioneu a Esplugues de Llobregat?

Doncs sí, aquest és un tema important per a nosaltres. Un dels projectes importants en aquest sentit és la implantació de carrils bicicleta que ens connectin, especialment amb els municipis de l’àrea metropolitana, que tenim a l’entorn, després del gran èxit del camí cicle de Barcelona pel Parc Cervantes.

L’altre gran tema és la transició digital i el canvi radical conceptual que això suposa per l’Ajuntament. Volem un Ajuntament que s’avanci a les necessitats de la ciutadania i per això hem posat en marxa l’Oficina Municipal de Dades, que millorarà l’experiència ciutadana, minimitzarà gestions i papers. És una forma d’agilitzar moltíssim tots els tràmits amb l’Ajuntament.

I a nivell social?

L’atenció sociosanitària ha estat una constant en aquests primers anys de mandat. També estem treballant per la gent gran, tenim el Centre Municipal per Dones, on es fan cursos de tota mena i altres activitats. En tot això estem, en projectes que crec que són tots ells molt importants, però que sobretot, treballen per l’equació de la ciutadania.

A banda, també treballem molt per la qualitat democràtica que ens porta a avançar amb els projectes, perquè són els compromisos que hem adquirit amb la ciutadania. Jo crec que després de reeditar el govern, vol dir que la ciutadania confia en aquest projecte i li mereix confiança. Això ho hem aconseguit, no pas consultant un cop cada 4 anys perquè la gent pugui emetre un vot, sinó que es sentin molt implicats i implicades en tot el que es pot fer des de l’Ajuntament. Aquest projecte és de tothom, no només d’un equip de govern.

Els processos participatius són els que més destaquen en la vostra gestió i és un exemple que potser s’hauria d’aplicar a altres Ajuntaments.

Per a nosaltres també és important. Ja fa anys que vam entendre que quan les persones senten que formen part d’un projecte, s’impliquen molt més. Estem tots els governs a multinivell. Els Ajuntaments estem implicats, però si la ciutadania no canvia el seu xip, i al final quan ha de dipositar un residu no fa les coses bé, o no és responsable amb la llum, no serveixen de res els carrils bici si la gent no agafa el patinet, ni la bici, ni vehicles de mobilitat personal. Llavors necessitem la implicació de tothom. I quan tu sents un projecte que no te l’imposen sinó que és teu també, doncs ja està.

D’acord amb una enquesta que es va fer pública fa unes setmanes, el 94% dels habitants d’Esplugues estan contents de viure en aquesta ciutat. Com s’aconsegueix un percentatge tan altíssim?

Perquè hi ha molt sentiment de pertinença. T’explicaré una anècdota. Fa unes setmanes, una veïna nostra molt coneguda, la Shakira (tothom sap que en Gerard Piqué i la Shakira viuen aquí, com és lògic tal i com diu el 94% de la ciutadania i a més està a un pas del Camp Nou i la seva ubicació és també molt important, i em va dir “escolta alcaldessa, fa molts anys que vivim aquí i vull que sàpigues que estem súper contents de viure a la ciutat, molt bé, molt contenta i molt agraïda. Però a més, també vull que sàpigues que quan el Gerard es retiri, tot i que segurament podríem marxar a viure a EEUU o algun lloc a l’altra banda de l’Atlàntic, hem decidit establir-nos definitivament aquí a Esplugues. Estem molt bé, molt contents.”

El Gerard sí que estava empadronat i els seus tres fills també, però la Shakira no, i 3 dies més tard de tenir aquesta conversa, ja els teníem empadronats a la ciutat. Una persona que pot escollir qualsevol punt del món per viure, qualsevol. Honolulu, Sydney… qualsevol ciutat meravellosa que puguis imaginar-te, vol quedar-se a Esplugues i s’empadrona. La Shakira em diu “alcaldessa què necessites? Tinc una fundació que es diu “Descalzos” i tant el Gerard com jo volem col·laborar amb la gent vulnerable”. Potser hi hagi persones que no poden escollir, però ells sí que poden i es queden. Això ens fa molt contents.

Sembla que la implicació de la gent d’Esplugues és un factor que està garantit. Com ho gestioneu?

La gent s’implica a la ciutat i tenim molt sentiment de pertinença. Sabem que tenim moltes coses per millorar i que res és perfecte, perquè a més, la ciutat és humana i per tant, imperfecta, però tot i així l’adorem i hi ha moltes coses positives.

Posem-ne alguns exemples…

Començant per la seva ubicació, perquè estem molt a prop d’infraestructures estratègiques. D’altra banda la netedat, la seguretat, els parcs… Nosaltres complim sobradament la recomanació de l’OMS de 10m2 de zona verda per habitant perquè estem a 28m2 per habitant i si traiem la part de Collserola de Sant Pere Màrtir, doncs també ho seguim complint. Per exemple Barcelona, que és una ciutat meravellosa, cosmopolita, la marca Barcelona és internacional, però no ho compleix. Jo crec que aquests són els aspectes que valora la ciutadania. Estar tant a prop de tot és fantàstic, però som com un petit oasi. Els ciutadans ens ho expressen dient que se senten orgullosos de viure aquí i això és, en definitiva, el que compta.

Alguns dels titulars que han sortit publicats recentment sobre Esplugues: 35.000 euros per contractar agents d’innovació dels fons Next Generation per la xarxa Impulso; 700.000 euros per dinamitzar el comerç local i els mercats municipals dels Fons Next Generation, el Cap Lluís Millet, l’estrena d’un prototipus de vehicle autònom per repartir mercaderies a domicili; reducció del nombre de delictes que es comenten al municipi durant el 2021… alcaldessa, Esplugues està tocada per la mà dels déus?

Això només ha fet que començar. Estic convençuda que vindran més bones notícies. Hem preparat projectes que tenim molt madurs. De vegades el problema és la capacitat de tenir una consignació pressupostària, però en aquest moment, aquests projectes madurs, han pogut aflorar i jo crec que hem cregut en nosaltres i això és positiu. El fet de treballar amb la Red Impuls no és casual. Perquè tenim una agenda d’innovació i també ens ajuda al Govern, el Ministeri de Ciències, una gent que podrà treballar amb nosaltres per poder innovar? Doncs perquè fa uns anys vam entrat a la Xarxa Impulso que reconeix una seixantena de ciutats de tota Espanya. No és només un orgull per Esplugues sinó pel Baix Llobregat, perquè d’aquesta seixantena de ciutats, 5 són del Baix Llobregat.

Aquí ens retroalimentem i és molt important treballar d’aquesta manera. Per tant, quan es proposa un projecte madur, el Ministeri se l’estudia i atorga 750 mil euros per digitalitzar els mercats municipals, el comerç local… són molts diners per nosaltres i pel nostre petit pressupost.

Hem d’estar a l’alçada, però estem molt contentes i hem vist que altres projectes d’altres àmbits també han passat els primers filtres. Per tant, tenim l’esperança que ens faltaran mans, però ja les buscarem. Es tracta de treballar i de tenir una visió clara. Al pressupost 2022 vam dir “no és que s’hagi acabat la pandèmia, però s’ha acabat el lament. Continuarem ajudant a la gent vulnerable, per descomptat, però nosaltres hem de mirar endavant i ens hem de transformar, com diu Europa, en els àmbits de la transformació ecològica i digital. Això després generarà ocupació”.

Quins altres grans projectes queden abans d’acabar la legislatura?

Molt en sintonia amb tot el que hem parlat fins ara. Els grans projectes que ens queden és finalitzar algunes de les obres que tenim en marxa, per exemple, els mercats, que estem a punt per inaugurar-los però els hem d’acabar de rematar. Per aquest 2022 tenim l’arranjament de molts carrers de la nostra ciutat. Això no és perquè quedi un any per les eleccions, sinó perquè nosaltres cada any renovem amb paràmetres d’urbanisme amable, modern, comercial… Des del 2010, cada any de cada barri té atenció i els arranjaments que puguin fer falta. Llavors tenim un paquet important en aquest sentit, també millorant i arranjant alguns equipaments culturals que ho necessiten. Per tant, continuem per aquesta senda de la transició ecològica, transformació digital, projectes d’aquest tipus. Aquests són grans projectes, però també gestionem el dia a dia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Agredeixen i roben a un home després de simular una cita amb ell a Vilafranca

Notícia següent

Sis nínxols centenaris del cementiri d’Amposta s’ensorren per les pluges

Notícies relacionades