Ara, un projecte liderat per Althaia i l’escola de cuina Joviat de Manresa, amb la col•laboració del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI), busca fer recuperar “el plaer de menjar” a les persones que pateixen aquest símptoma a través de la tecnologia 3D. Es tracta d’una impressora que té l’estètica exterior d’un forn o un microones i que, a través d’unes càpsules, es capaç de crear plats amb tot el sabor i amb la textura necessària per tal que les persones amb disfàgia no tinguin cap dificultat a l’hora d’empassar.
Un projecte exportable a d’altres patologies
La iniciativa, segons explica el doctor Bartomeu Ayala, pot ser exportable a d’altres patologies com, per exemple, malalts oncològics. I és especialment important per a nens que pateixen càncer, ja que per culpa de tractaments com la quimioteràpia, perden la gana. També per a persones que han patit coronavirus i que encara no han recuperat el gust.
El futur, segons explica una de les estudiants del projecte, Marina Vilaseca, passa ara per aconseguir que cuines domèstiques i restaurants incloguin aquesta tecnologia i fer que les persones que pateixin disfàgia no continuïn perdent “el plaer de menjar”.