Barcelona va registrar l'any passat 30 situacions de discriminació per motius religiosos. La xifra ha transcendit en el marc del 20è aniversari de l'Oficina d'Afers Religiosos (OAR) de la capital catalana. El 2024 aquest servei va fer 1.621 actuacions entre assessoraments, formacions, promoció del diàleg i suport jurídics a les comunitats i entitats religioses. Barcelona té constància de la presència de 37 tradicions religioses i espirituals organitzades i 535 centres de culte. El cristianisme catòlic és el més nombrós (233), seguit de les esglésies evangèliques (182) i els oratoris islàmics (39).
Des de la inauguració el 2005, l'OAR ha actuat en tres línies: atenció i acompanyament a les comunitats i entitats religioses i de consciència, assessorament a personal de l'Ajuntament en el pluralisme religiós i difusió de la diversitat religiosa.
En els últims set anys s'han fet 4.400 assessoraments a personal de l'Ajuntament sobre temes relacionats amb la pluralitat religiosa o espiritual de Barcelona, o sobre les comunitats i entitats religioses i de consciència presents a la ciutat.
La construcció del Centre Abraham durant els Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona va suposar un primer pas en el compromís de l'Ajuntament amb la protecció i la promoció de la pluralitat religiosa i espiritual. Aquest compromís va culminar amb la creació del Centre Interreligiós de Barcelona (CIB) el 2005, que des del 2008 es coneix com a Oficina d'Afers Religiosos.
Durant aquests anys, l'OAR ha mantingut un creixement sostingut en el nombre d'accions realitzades, especialment des del 2017. De les 600 intervencions fetes aquell any s'ha passat a les 1.621 actuacions del 2024. Accions que van des de l'assessorament tècnic i el suport jurídic a comunitats, la formació a personal de l'Ajuntament i entitat socials, la promoció del diàleg interreligiós, la mediació de conflictes en l'espai públic i la difusió de les activitats i festivitats de les diferents comunitats religioses presents a la ciutat.