Nou Barris reobre la plaça Sóller i inaugura La Bòbila després de la seva reforma

El projecte ha dotat l’equipament d’una nova volumetria i criteris de sostenibilitat i eficiència energètica

Nou Barris ha celebrat aquest dissabte la festa de reobertura de la plaça Sóller i la inauguració  del nou espai La Bòbila després de la seva reforma i ampliació. El projecte ha dotat l’equipament d’una nova volumetria i criteris de sostenibilitat i eficiència energètica, amb l’objectiu final que esdevingui un pol d’atracció i activitat pels veïns i veïnes de l’entorn. A més de la mateixa ampliació de l’equipament, s’ha reubicat l’accés principal per fer-lo accessible des de la plaça. També s’ha canviat de lloc l’escala exterior per potenciar la connexió de vianants amb l’espai enjardinat.

Per a la inauguració de La Bòbila i de la plaça Sóller, reoberta el passat 11 de novembre, la jornada s’ha iniciat amb una actuació de Kangeroo Bollywood a l’espai central de la plaça i un matinal d’activitats de les diverses entitats del barri, com una ludoteca a la plaça, treballs manuals amb l’AFA Palma de Mallorca, un mercat de roba de segona mà i jocs de taula i de geocaching. Després, ha tingut lloc l’animació de carrer ‘Circus Freak Show’, d’Infestum Espectacles, i els parlaments de la regidora presidenta del Consell de Districte, Gemma Sendra Planas; la Tinenta d’Alcaldia, Janet Sanz; la presidenta de la Federació Transforma Porta, Viginia Bueno Lluch, i el regidor del districte, Xavier Marcé.

Després de la inauguració, se celebrarà un dinar a càrrec de la Fundació Jovent, un bingo musical, la sessió musical amb la Banda Simfònica de Roquetes i al vespre l’activitat ‘Caldo pel fred’ i els concerts de la Tumultuosa, The Goliards Collective i PD Resident, entre altres.

La Bòbila és un equipament de gestió cívica que, a través del projecte de l’Ateneu i el Casal de Joves de Porta, planteja un procés de dinamització i d’organització de la comunitat amb l’objectiu d’abordar i impulsar accions que promouen la millora de la qualitat de vida del veïnat, suscitant la participació de la població en la construcció d’una visió comuna de la realitat, compartida amb els serveis del territori, per tal d’impulsar accions conjuntes; i de l’altra, dinamitzar i promoure les relacions de cooperació entre els diferents actors del territori. El desenvolupament comunitari del barri de Porta (i de Nou Barris) és un dels objectius fonamentals de la Bòbila, així com el fet d’impulsar iniciatives que dinamitzin el barri a escala social, econòmica, mediambiental i cultural que millorin la qualitat de vida del veïnat tot promocionant la solidaritat i corresponsabilitat.

El treball en xarxa és una de les senyes d’identitat del projecte La Bòbila. Aquesta va ser l’aposta que va motivar la creació de la Federació Transforma Porta, que està integrada per l’Associació de veïnes i veïns de Porta; l’Agrupament Scout Creu del Sud; l’Associació en defensa de l’habitatge 500×20; l’Assemblea d’aturades i aturats de Nou Barris; l’Associació de Famílies per la Salut Mental de Nou Barris (AFEM); Porta Cultural; Dones Portenyes; Òmnium Cultural Nou Barris; el Club Petanca Alcúdia; els horts comunitaris Porta’m a l’hort i Can Valent, i el Casal de Joves Porta.

La inauguració de La Bòbila va de la mà de la reobertura a mitjans de novembre de la plaça Sóller. La plaça és ara un nou parc verd de referència a Porta, amb noves zones d’estada que conviden al passeig i que milloren la permeabilitat i accessibilitat de la plaça amb els carrers que l’envolten. Tot i la seva posició estratègica al barri, l’edificació que l’envoltava i aïllava del seu entorn la feia una plaça poc permeable que no participava dels recorreguts cívics del barri. El centre de la plaça s’ha convertit en un gran espai d’ús polivalent i de relació, des d’on es té accés directe a les voreres perimetrals i a la xarxa de camins de la plaça. Un altre element important és el llac central que enriqueix la biodiversitat de l’espai urbà. Al seu voltant s’ha generat un espai en forma de prat de gespa que connecta amb la gran plaça.

Tot i la seva posició estratègica al barri, a causa de l’edificació que l’envoltava i aïllava del seu entorn, suposava una plaça poc permeable que no participava dels recorreguts cívics del barri.  L’interior de la plaça es dividia en tres espais clarament diferenciats: la gran plaça, el llac i el bosc. Tots tres fragmentaven l’espai dificultant la connexió d’activitats entre ells. Amb la nova reurbanització, s’han generat diverses zones d’estada amb nou mobiliari urbà. Aquest espai compta amb una zona de pràctica esportiva amb taules de ping-pong i una paret d’escalada; una àrea d’esbarjo per a gossos de més de 500m2; una àrea de jocs infantils per a totes les edats; un espai polivalent de relació tipus àgora per poder organitzar esdeveniments i actes de petit format; una zona de pícnic; i una zona de fitness amb aparells de gimnàstica per a gent gran.

Pel que fa a la vegetació, s’han conservat l’arbrat existent a la vegada que s’han augmentat les capes d’arbustos o l’arbrat de fulla caduca amb l’objectiu de generar espais d’ombra a l’estiu i solejats a l’hivern. La presència de vegetació amb floració permet mostrar el pas de les estacions i caracteritza les diferents parts del parc.

Les obres de transformació de la plaça Sóller es van iniciar l’agost del 2019, amb una durada prevista de 15 mesos, i s’han vist afectades per l’aturada de les obres a causa de la covid-19. La inversió total ha estat de 4,5M euros.