Nou abocament d’aigües fecals i tovalloletes a Badalona i Sant Adrià

Organitzacions ecologistes denuncien que les aigües de la costa davant del Besòs són de les més contaminades de Catalunya

Imatge d'un abocament anterior. Foto: Badalona Mar

Tovalloletes i aigües fecals a pocs metres de la costa de Badalona i Sant Adrià. Això és el que un pescador va trobar el passat dilluns a 260 metres de l’escullera del Parc del Fòrum, enfront de la depuradora EDAR Besòs gestionada, actualment, per l’empresa Aigües de Barcelona.

Ràpidament organitzacions ecologistes com Badalona Mar o Ecologistes en Acció van denunciar el succés perquè la normativa indica que aquestes aigües residuals s’han d’abocar molt més lluny de la costa. Així mateix, segons un comunicat fet públic el dimarts per l’Àrea Metropolitana de Barcelona un cop identificada l’aigua residual es va procedir a “abocar-la de nou al medi, a uns 2,9 kilòmetres de la costa”.

La mateixa AMB ha explicat que les càmeres submarines van poder determinar que la incidència va ser fruit del trencament de la canonada submarina que porta l’aigua residual des de la depuradora fins al mar, on s’espera que al dissoldre’s en una massa d’aigua tant gra, es sanegi del tot. Actualment un grup de submarinistes està treballant per substituir el tram defectuós i segons ha assegurat l’AMB “s’estima que la reparació estarà finalitzada el proper diumenge 25 d’octubre”.

Tot i que l’organisme públic de l’àrea metropolitana de Barcelona assegura que “l’aigua abocada ha passat tots els processos de depuració i controls estipulats per la normativa”, les organitzacions ecologistes denuncien que la realitat és ben diferent, perquè el succés del dilluns és molt freqüent. “Juntament amb la costa propera a la desembocadura del Llobregat i la costa de Tarragona, les del Besòs són les aigües marítimes més contaminades del litoral català”, explica Quim Pérez d’Ecologistes en Acció.

És per aquest motiu que l’organització ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua informació sobre el funcionament de les depuradores, ja que sospiten que l’empresa encarregada de la depuració podria estar incomplint, no depurant correctament, la directiva marc d’aigües de la Unió Europea.

Des de Badalona Mar asseguren que són molt freqüents els avisos dels pescadors alertant sobre abocaments. Afegeixen que en l’abocament del dilluns, el mateix pescador que va alertar-los va demanar a un amic submarinista que fes fotos de les aigües “però tot estava tan brut que no va poder prendre imatges”. El col·lectiu assegura que està cansat que l’AMB asseguri que no hi ha contaminació i que, tot i no tenir recursos, intentaran fer un monitoratge per controlar el nivell de contaminació de l’aigua.

Al mateix temps, Ecologistes en Acció denuncia que les depuradores del Besòs i el Llobregat estan en una situació de col·lapse. “L’administració hauria de prohibir la utilització de tovalloletes perquè són un dels motius que fan que les depuradores no funcionin”, assenyala Quim Pérez. L’integrant d’Ecologistes en Acció denuncia que cada cop que plou per poc que sigui, les depuradores col·lapsen. En part, aquest fenomen s’explica perquè la forta urbanització del litoral català fa que amb l’asfalt, les aigües de la pluja no puguin ser absorbides per la terra.