Neix #PonleFecha, una campanya de sensibilització contra la leucèmia

"La leucèmia es curarà. Ajuda'ns a decidir quan"

Vuit línies que signifiquen molt. Vuit línies que conformen una data que encara no existeix, un dia que tots anhelem. “La leucèmia es curarà. Ajuda’ns a decidir quan”. Amb aquest lema directe i contundent es presenta la nova campanya de sensibilització de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia. L’objectiu d’aquesta campanya és llançar una pregunta a la societat: “quan creus que es curarà la leucèmia?”. Malgrat totes les possibles respostes, només n’hi ha una de vàlida: DEMÀ. I aquest demà només s’aconseguirà invertint més recursos en recerca científica.

Des de la Fundació s’ha volgut fer aquesta pregunta a 15 persones que podrien ser, de forma simbòlica, l’elenc de la lluita contra la leucèmia. Persones a les quals, se’ls hi ha demanat la seva data i el per què a 15 persones relacionades amb aquesta lluita i les seves respostes i arguments han estat molt variats.

∞ 14/02/2008 – Cecília, ex pacient de leucèmia de 18 anys: “És la data en la que vaig començar el trasplantament. I amb ella el final de la meva malaltia”.

∞ 01/01/2031 – Dr. Josep Mª Ribera, Investigador de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i Cap de Servei de l’Institut Català d’Oncologia – Badalona: “Ens queden 15 anys apassionants d’investigació. En els últims anys s’han produït grans canvis en el tractament de les leucèmies. Tinc plena confiança que acabarem curant-les totes”.

∞ 12/12/2032 – Lydia i Rubén, pares d’en Mateo, un bebè que va morir a causa de la leucèmia. “Hem triat el 12 de desembre perquè va ser el dia que li van diagnosticar al Mateo la leucèmia. I el 2032 perquè és quan ell hagués fet 18 anys”.

La Fundació també ha entrevistat a un investigador de Harvard, a una psico-oncòloga, a una pacient que vol ser mare, a la persona que trasllada les medul·les òssies pel món, a una investigadora júnior, a una pacient que després es va fer infermera, a dos germans que van donar medul·la òssia a desconeguts, a una família d’una nena que ha rebut un tractament experimental, a un ex pacient que va rebre una donació de la medul·la òssia de la seva germana, a un metge de cures pal·liatives … Tots ells són representants de la lluita contra la leucèmia, contra els limfomes, contra el mieloma múltiple des de diferents perspectives.

El principal objectiu de la Fundació amb la campanya #PonleFecha és conscienciar. És a dir, explicar a la societat la realitat de la leucèmia i poder generar un debat social sobre la seva data de curació perquè aquest mogui consciències i cridi a fer donacions per a continuar investigant. Els fons obtinguts es dedicaran als programes de recerca de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), únic centre a Europa que investiga monogràficament la leucèmia i els altres càncers de la sang. Les donacions es poden fer enviant la paraula DEMÀ al 28027 (Donatiu íntegre de 1,2 €. Disponible per a mòbils de les companyies Movistar, Orange, Vodafone i Yoigo Espanya) o entrant a www.ponlefecha.org.La campaña #PonleFecha compta amb el suport d’Allianz, Celgene, Janssen, Novartis, Roche i Würth Espanya. Durant el mes de juny, s’emmarca cada any la Setmana contra la Leucèmia (21-28 de juny). Per això, és el moment triat per la Fundació per sensibilitzar. La Fundació Josep Carreras llançala seva campanya de sensibilització de mitjans i inicia un mes en què centrarà moltes activitats lúdiques i informatives per tot el país. Entre elles, cal destacar:

∞ TOT l’ESTAT Acció de conscienciació amb més de 1.200 pacients i les seves famílies a tot l’Estat espanyol el dissabte 17 de juny.

∞ BARCELONA Cicle de cinema contra la leucèmia a Barcelona en col·laboració amb La Filmoteca de Catalunya del 21 al 29 de juny.

∞ TOT l’ESTAT Venda de caramels solidaris a milers de farmàcies espanyoles en col·laboració amb Acofarma durant tot el mes de juny.

∞ BARCELONA Il·luminació de la Sagrada Família de Barcelona de color taronja, el color de la lluita contra la leucèmia el 21 de juny al vespre.

∞ TOT l’ESTAT Venda d’ulleres solidàries de la Fundació a través del web de la Óptica Universitària

∞ BARCELONA Tapes solidàries en els restaurants del grup Andilana de Barcelona – Les Quinze Nits (Plaça Reial, 6), La Crema Canela (Passatge Madoz, 6), La Fonda (C/Escudellers, 10), Grill Room (C/Escudellers, 8), La Dolça Hermínia (C/Magdalenes, 27), La Rita (C/Aragó, 279), Balthazar (C/Rosselló, 189), La Polpa (C/Enric Granados, 69), Flamant (C/Enric Granados, 23), Market (C/Comte Borrell, 68) i Basílico Gastrobar (Avda. Paral·lel, 142)-.

∞ MADRID Gala solidària Pulso Festival 2017 el 11 de juny a les 18.30h a la Sala Caracol de Madrid.

∞ BARCELONA Activitat de zumba solidària el 10 de juny a les 12h a la Plaça del Nen de la Rutlla de Barcelona; i activitat d’spinning outdoor el 10 de juny a partir de les 17.30h al Parc del Guinardó. Inscripcions a: www.pedalaperlavida.es.

∞ MADRID Jornada solidària amb torneig de futbol, ball, concerts… el 11 de juny al barri de Orcasitas de Madrid.

∞ BARCELONA Concert solidari Coral de Belcanto a l’Església Santa Maria del Mar de Barcelona el dimarts 13 de juny a les 20.15h.