Avui s’ha presentat a Can Colom el CAID Jove, un nou servei municipal d’atenció i d’informació per a joves de la ciutat, que neix amb l’objectiu de lluitar contra les diferents situacions de violències masclistes que poden viure les i els adolescents de la ciutat. Aquest servei va lligat al CAID ─Centre d’Atenció i Informació a la Dona─ i al Programa Municipal per a la Dona ─PMD─ de L’Hospitalet.
La presentació s’ha adreçat als agents juvenils de la ciutat, i ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Núria Marín; de la regidora d’Igualtat, Laura García Manota, i de la regidora adjunta de Salut i Suport a les Polítiques d’Igualtat, Concepción Almécija.
El CAID Jove té com a objectius informar, orientar, assessorar i acompanyar noies de 12 a 17 anys que es trobin actualment en una relació sexoafectiva abusiva o violenta o que l’hagin patida, de manera estable o esporàdica. Els circuits d’entrada i derivació seran a través de professionals del CAID, la comunitat educativa, els serveis socials, la xarxa de salut, els cossos de seguretat o a iniciativa de la mateixa demandant.
El nou servei, a més, desenvoluparà accions preventives i de sensibilització adreçades a la població adolescent ─nois i noies─ i oferirà eines que li permetin detectar possibles situacions de violència de gènere o relacions abusives.
Aquest nou recurs juvenil desenvoluparà la seva activitat en diferents espais i equipaments on es relaciona el jovent de la ciutat, com són els punts joves, les entitats, els instituts… L’equip tindrà assignades professionals específiques (dues psicòlogues i una treballadora social especialitzades) i estarà integrat en el CAID i en la xarxa de violència masclista de la ciutat.
A continuació ha tingut lloc la ponència ”Violències en l’adolescència: una mirada de context a l’acompanyament”, a càrrec de Laia Argimon, psicòloga especialitzada en violències masclistes, i la projecció del documental d’Alfons Mora La Produ, en el qual han participat joves i adolescents de L’Hospitalet.
L’adolescència és una etapa crítica, ja que representa la transició entre les etapes infantil i adulta de la persona i s’inicien les relacions sexoafectives, sovint marcades per estereotips de gènere que estableixen relacions desiguals entre homes i dones. Durant l’adolescència aquesta violència és silenciosa, ja que els nois i les noies no tenen prou eines encara per identificar-la. La violència psicològica es concreta sovint en vexacions privades i/o públiques, insults, control abusiu, aïllament i soledat, amenaces…
Aquestes violències de gènere exercides en l’àmbit de la parella adolescent són, principalment, psicològiques (17,3 %), seguides del control a través del mòbil (14,9 %) i de la pressió o la violència sexual (11,1 %). Per contra, l’agressió física és la violència menys habitual (3,6 %). A més, un de cada cinc nois de 15 a 29 anys consideren que la violència de gènere no existeix i que és un “esdeveniment ideològic”.
Aquestes situacions tenen un gran impacte en l’estat de salut físic i emocional de les noies que les pateixen i es tradueixen en símptomes com baixa autoestima, ansietat, depressió, conducta agressiva, dificultats relacionals i baix rendiment acadèmic.
El CAID Jove oferirà els seus serveis dues tardes a la setmana per donar atenció directa als adolescents de la ciutat, tant de manera presencial com en línia.
L’Hospitalet disposa, des del 1986, del Centre d’Atenció i Informació a la Dona (CAID), especialitzat en l’atenció a les dones que pateixen problemàtiques relacionades amb el gènere, i on també s’han atès infants víctimes de violència masclista en el nucli familiar. De la mateixa manera, el CAID també ha donat resposta en aquests anys, de manera puntual i individualitzada, a noies adolescents que han sol·licitat ajuda.