El Museu d’Història de Sabadell obre una exposició sobre Balbina Pi i Sanllehí

La inauguració tindrà lloc dijous 7 de març

06 de març de 2024 a les 07:51h

El programa del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, inclou una exposició  organitzada pel Museu d’Història de Sabadell (MHS), en el marc de l’Any  Balbina Pi i Sanllehí, commemoratiu dels 50 anys de la seva mort. La mostra  s’inaugurarà el pròxim dijous, 7 de març, a les 18.30 h, amb l’assistència del  regidor de Cultura, Carles de la Rosa, la regidora d’Igualtat i LGBTI+, Rosa  Pareja i el comissari de l’exposició, Genís Ribé. Es podrà visitar des de  divendres i fins al 28 d’abril.  

En aquesta mostra es posa especial èmfasi en diversos aspectes de la  biografia de Balbina Pi, a ulls de la seva filla, Teresa Rebull (Teresa Soler Pi) a partir de les seves memòries recollides en el llibre “Tot cantant”. També s’ha  aprofundit en la recerca de la documentació i l’hemeroteca de l’Arxiu Històric  de Sabadell, de la qual se n’exhibirà una mostra d’originals.

Igualment, es mostraran algunes fotografies inèdites del fons familiar de Germinal Rebull,  net de la Balbina Pi. L’exposició fa una aportació d’informacions inèdites i poc  conegudes d’aquesta figura de l’anarcosindicalisme i del món teatral amateur,  especialment de quan va estar vivint i treballant a Sabadell entre els anys 1900  i 1936.

Balbina Pi i Sanllehí, sabadellenca d’adopció 

La Balbina va arribar a Sabadell l’any 1900, quan tenia quatre anys. La seva mare havia enviduat i es van establir al barri de Gràcia, amb les seves  germanes, Carme i Magdalena. De ben jove va treballar a l’empresa Seydoux  i Companyia, de filadora i després, ja com a teixidora, en les fàbriques de Juli  Puncernau i Fills d’Emili Sallarès, totes dedicades al teixit de llana per a  senyora. El 1917 va esdevenir delegada de la Federació Local de Sindicats.  Va ser una dona molt activa en defensa dels drets dels obrers, sobretot de les  dones treballadores i per la justícia social.