Mossos alerta de les estafes de falsos revisors del gas i del seu augment amb el fred

Les víctimes acostumen a ser persones grans que viuen soles i els robatoris giren al voltant dels 200 euros

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Gas. Foto: Michal Osmenda

Ja fa setmanes que les xarxes socials de Mossos d’Esquadra alerten d’una estafa freqüent que podria augmentar amb el fred. Es tracta dels falsos revisors de la llum o el gas que entren a cases de persones grans per robar-hi.

Segons explica Anna Hernández de l’Àrea Tècnica de proximitat i seguretat ciutadana dels Mossos el modus operandi d’aquests estafadors acostuma a ser el mateix: “Obtenen llistes dels telèfons de clients d’una companyia, i els truquen per dir-los que un revisor passarà per casa seva”. A vegades els estafadors poden ser antics treballadors de les companyies de llum i gas que han obtingut les llistes de clients pel seu pas per l’empresa. També obtenen les dades d’internet o simplement truquen de forma indiscriminada fins que troben una víctima en potència.

“Normalment busquen persones d’edat avançada que viuen soles i són més vulnerables”, explica Hernández. Afegeix que no acostumen a ser delinqüents que actuïn sols sinó que ho fa en grups de dos la majoria de vegades i que sovint poden arribar a ser quatre. Són petites organitzacions criminals que es mouen per tot Catalunya tot i que la majoria de casos es donen a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Si la víctima accepta la falsa revisió d’urgència, els estafadors es presenten a l’immoble i mentre un d’ells mira el comptador, l’altre aprofita per robar objectes de valor. “A algunes persones els estafadors els diuen que hi ha un problema amb la instal·lació del gas o la llum i que per arreglar-la i no haver de tallar el subministrament cal pagar”, relata Hernández. Aquestes estafes poden arribar a ser d’entre 100 o 200 euros.

Ara que ve el fred, aquestes estafes es faran més freqüents perquè les víctimes, davant la por de quedar-se sense calefacció, acostumen a pagar. És per aquest motiu que Mossos d’Esquadra recorda que “no s’ha d’obrir la porta a cap revisor sense cita prèvia” i que “la inspecció del gas és cada cinc anys i l’empresa l’ha d’anunciar abans per escrit”.

Tot i que no acostumen a ser delinqüents violents, Hernández assegura que en alguns casos hi ha hagut situacions de risc quan un fill o filla de la persona estafada ha arribat a casa del seu pare o mare i s’ha enfrontat amb els estafadors.

Així mateix Hernández explica que el número d’aquestes estafes no es va veure alterat durant el confinament, en part perquè la majoria de gent era a casa. Afegeix que durant aquests darrers mesos de pandèmia s’ha observat un repunt en les estafes de falsos metges o sanitaris que es personen a casa de gent gran amb el pretext del coronavirus.