El restaurador Moncho Neira, fundador del conegut restaurant Botafumeiro i del grup Moncho’s, ha mort aquest diumenge a Barcelona als 84 anys, segons ha informat el mateix establiment a través d’un comunicat publicat a les xarxes socials.
Neira va obrir el Botafumeiro l’any 1975, al carrer Gran de Gràcia, i amb el pas del temps el local es va convertir en una autèntica institució gastronòmica de la ciutat. En el missatge de condol difós a Instagram, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha expressat el seu suport a l’entorn del restaurador: “El meu condol a la família, amics i a tot l’equip. El seu llegat ens acompanyarà i guiarà sempre.”
En el comunicat, el grup Moncho’s recorda Neira com un home “apassionat, visionari i generós que va dedicar la seva vida a fer feliços els altres a través de la seva feina, la seva entrega i el seu exemple”. El text afegeix que “la seva energia incansable, l’amor per l’hospitalitat i la fe en les persones continuaran guiant cada servei, cada plat i cada somriure que porti el seu segell”. I conclou amb un missatge d’agraïment: “Gràcies, Moncho, per ensenyar-nos que servir és un art i somiar, una manera de viure.”
Amb la inauguració del Botafumeiro, Neira va posar les bases del que anys més tard esdevindria el Grup Moncho’s, una firma que actualment reuneix una desena de restaurants a la capital catalana. Sota la seva direcció i visió empresarial, el grup va créixer amb propostes com Asador del Mar, Marina Bay, Moncho’s House, Taberna del Cura, The Chipirón, Patrón o Europa Café, entre d’altres. També va apostar per nous formats gastronòmics com els Wynwood Cafè, orientats a brunchs i espais de tarda, consolidant-se com una de les figures clau de la restauració barcelonina.
Al llarg de la seva trajectòria, Neira va demostrar una gran capacitat per diversificar, obrint marisqueries de gamma alta, locals per al gran públic i serveis de càtering per a grans esdeveniments. Aquesta versatilitat el va convertir en un nom de referència dins del sector, així com en un dels membres més actius de la comunitat empresarial gallega a Catalunya. Fins i tot en moments complicats, com durant la pandèmia, es va mantenir implicat en el dia a dia dels seus establiments.
El comiat tindrà lloc avui dilluns, 6 d’octubre, al Tanatori de Sant Gervasi, on familiars, amics i professionals del món de la restauració podran acomiadar-lo. Posteriorment, el funeral se celebrarà a Galícia, la seva terra natal, en una cerimònia de caràcter íntim i familiar.