El document marca 2 objectius per als 4 anys: donar suport al projecte de vida de la gent jove i fomentar la participació juvenil a la ciutat. El document, que es va aprovar en el ple del passat mes de gener, es va presentar aquest dimarts en un acte a la Marineta amb la presència d’alguns joves de la ciutat.
Durant l’acte es van repassar els objectius estratègics que defineixen les accions clau del Pla:
- Treballar per la posada en funcionament i consolidació d’un espai juvenil a la ciutat, mitjançant la creació d’un Equipament Municipal Jove que esdevingui un punt de trobada i un centre dinamitzador de la vida juvenil.
- Crear i dinamitzar nous elements de participació juvenil, amb canals de participació com el Consell d’Adolescència i un sistema de pressupostos participatius en clau jove, que permetin als joves expressar les seves opinions, proposar iniciatives i incidir en les polítiques juvenils del municipi.
- Augmentar i millorar els serveis i els recursos destinats a donar suport a les polítiques juvenils del municipi, millorant la qualitat i la quantitat dels serveis d’orientació, formació, ocupació, habitatge, salut i altres àmbits que afecten els joves.
- Establir un sistema d’avaluació i treball homologable pel Servei de Joventut. Per tal de garantir la qualitat i l’eficàcia del Pla Local de Joventut, és crucial establir un sistema d’avaluació i treball que permeti mesurar l’impacte de les accions, identificar els punts forts i febles i introduir millores de forma contínua.
Les diferents accions previstes sorgeixen d’una diagnosi prèvia que ha revelat les necessitats i reptes més importants que enfronten el col·lectiu de joves del municipi. Alguns dels joves que han participat en aquest procés de diagnosi prèvia han compartit la seva experiència.
Per l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, “aquest Pla intenta donar solucions als temes que preocupen i afecten als joves, però va més enllà. La veu dels joves ha estat fonamental per garantir que aquest pla reculli de manera precisa la realitat social i les necessitats de la joventut de la nostra ciutat”. L’alcaldessa també va destacar “la implicació dels joves, per compartir els vostres anhels i per fer-nos saber què és allò que realment us importa i us preocupa. Aquest Pla és el resultat d’aquesta col·laboració i, sens dubte, serà més efectiu perquè té una mirada àmplia i ajustada a la realitat”.
La regidora de Joventut, Marina Escribano Maspons, va assegurar que el Pla Local de Joventut 2025-2028 “és un compromís de ciutat i compartit amb tota la gent jove de la ciutat que situa la gent jove de Mollet al centre de la política municipal, consolida les accions realitzades fins ara i en planteja de noves que han de donar resposta a la situació actual del jovent i a les seves inquietuds i necessitats”. Segons va afegir, el document “és un Pla viu, obert a aportacions i autocrític. Parla de la gent jove i ho fa amb la gent jove, i planteja una implicació real, de vocació i amb molta empenta per acompanyar-los en el seu projecte de vida”.
789 joves enquestats
L’enquesta a 789 joves de la ciutat va ser una de les eines principals de diagnosi del Pla Local de Joventut. Entre d’altres, se’ls ha preguntat sobre el seu lloc de naixement i orígens; l’habitatge, la salut, els seus hàbits de cultura, esport i participació a la ciutat.
A més, el grup dinamitzador-motor de la diagnosi va dur a terme un total de 21 reunions entre febrer i novembre de 2024. A banda de l’enquesta, el treball de camp va incloure trobades amb professionals de joventut; direccions d’àmbit i tècnics de diferents serveis de l’Ajuntament; grups municipals, i joves d’entitats i associacions, així com una jornada amb estudiants de secundària i batxillerat.