El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) del Govern espanyol ha fet públic el llistat dels projectes aprovats en la segona convocatòria del programa d’ajuts a municipis per la implementació de la BZE i la transformació digital i sostenible del transport públic. L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha rebut 1,6 MEUR per tal d’impulsar el projecte, “Mollet del Vallès: cap a una mobilitat sostenible”, per millorar l’accessibilitat de la ciutat i la lluita contra el canvi climàtic.
Les cinc actuacions que formen part d’aquesta convocatòria són:
- Vianalització de l’entorn de l’Escola Col·legis Nous (472.458 euros). Aquesta actuació inclou la creació d’una plataforma única dels carrers Granada i Francesc Cambó i la renovació de la xarxa d’aigua, clavegueram i el soterrament de línies elèctriques.
- Vianalització del carrer Francesc Macià (205.970 euros). Aquesta actuació s’emmarca en vianalitzar l’últim tram que falta, entre l’avinguda Llibertat i Calderó. El projecte també contempla la renovació de la xarxa d’aigua, clavegueram i el soterrament de línies elèctriques.
- Assolir una ciutat accessible amb l’adaptació del 99% dels guals de vianants per a persones amb mobilitat reduïda (548.650 euros). L’actuació s’emmarca en la millora de l’accessibilitat de 120 passos vianants.
- Creació d’una nova plaça al barri de l’estació del nord entre els carrers Onze de Setembre i Ramon Turró (199.433 euros). Aquest projecte comportarà l’ampliació de la plaça incorporant un tram del carrer Ramon Turró per potenciar aquest espai com a zona d’estada agradable, amb ombra i incorporant zones enjardinades.
- Adquisició d’un bus elèctric per a la flota de transport públic de la ciutat (200.000 euros).
La finalitat de la convocatòria és subvencionar actuacions vinculades als objectius generals del component 1 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que contribueixin a una millora de la qualitat de l’aire i reducció de soroll en entorns urbans; l’impuls de la descarbonització de la mobilitat urbana a través de diferents mesures dirigides al mateix teixit de la ciutat i a les seves infraestructures; i a la potenciació i optimització del transport urbà metropolità.
Els Fons europeus per a la transformació, recuperació i modernització de l’economia, coneguts com a fons Next Generation, van néixer amb l’objectiu de transformar els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i l’accessibilitat.