Aquest matí, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, i la regidora Ainoa Garcia han presentat el projecte “Radars”, una iniciativa destinada a fer seguiment i acompanyament de les persones grans del municipi. El programa, que començarà a funcionar el mes de març, compta amb la col·laboració de la Creu Roja i el suport de la xarxa comercial local.
Segons ha explicat l’alcalde, aquest projecte neix de la necessitat de fer front a la realitat demogràfica del municipi: “Hem observat, a través d’estudis, que la piràmide demogràfica s’està invertint; hi ha més persones grans que naixements a Molins”. En aquest sentit, l’Ajuntament vol garantir que la població major de 80 anys rebi l’atenció necessària i no es trobi en situacions de vulnerabilitat o aïllament.
Una xarxa de suport amb comerços i voluntariat
El projecte “Radars” funcionarà de manera voluntària i ja compta amb la implicació de 45 comerços locals, tot i que s’espera que aquest nombre augmenti amb el temps. La regidora ha destacat la importància d’aquesta xarxa de vigilància comunitària: “Necessitem més ulls per tenir present com cuidarem els nostres grans”.
Els voluntaris i comerciants adherits al programa rebran formació específica i es mantindran en contacte permanent amb els serveis socials i la Creu Roja per garantir una comunicació fluida i efectiva. Així mateix, el projecte no es limitarà estrictament a persones majors de 80 anys –actualment 502 al municipi–, sinó que també es podrà actuar davant canvis de conducta detectats en altres persones que puguin estar en situació de risc.
Detectar senyals de vulnerabilitat
El projecte posa èmfasi en la importància d’estar alerta davant qualsevol indici que pugui indicar un problema. “Potser una comerciant d’una farmàcia veu un canvi de conducta en una persona i també ho ha de comunicar. D’altra banda, pot passar que una dona que sempre va a la perruqueria deixi d’anar-hi. També és motiu de contacte amb serveis socials o la Creu Roja”, ha explicat Garcia.
Un projecte amb visió de futur
Amb “Radars”, Molins de Rei aposta per una xarxa de solidaritat i suport veïnal per vetllar pel benestar de la seva gent gran, promovent una comunitat més atenta i implicada en la cura dels seus ciutadans més vulnerables. A mesura que el projecte avanci, es preveu ampliar la xarxa de col·laboradors i reforçar els mecanismes de detecció perquè ningú se senti sol o desatès. Així mateix, es treballarà en la formació dels voluntaris i en la implementació de nous canals de comunicació per fer encara més efectiu aquest servei d’atenció.