Molins de Rei incrementa en 1 milió d’euros més el pressupost municipal

El Govern local, liderat per l’alcalde, Xavi Paz, el regidor d’Hisenda i Finances, Jordi Enseñat, i el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha presentat aquest mes de juliol la tercera modificació pressupostària de l’any.

A la primera modificació, l’equip de Govern va fer una ampliació per valor de 830.321€; a la segona va mobilitzar 1.143.997€ i ara suma 1.082.799€ al pressupost que presentava inicialment (31.575.699€), de manera que ascendeix a un total de 34.632.818€ per fer front al bon funcionament de Molins de Rei. Aquestes incorporacions de romanent són possibles gràcies a l’estalvi pressupostari de l’any 2020 i a la suspensió de la regla de despesa decretada pel Govern de l’Estat espanyol, que elimina les restriccions que existien.

L’alcalde, Xavi Paz, valora positivament la possibilitat d’incorporar els diners provinents del superàvit del 2020: “Ens dona unes eines que abans no teníem els ajuntaments. El fet que s’hagi aplicat en tres tongades fa que aquest govern ho hagi fet des de la prudència, des de l’anàlisi fina del que anem necessitant, i des d’una visó compartida de la vila i les seves necessitats entre els dos socis de govern”.

Aquesta vegada, els nous comptes prioritzen l’entorn urbà i entorn natural (343.004,57€), els serveis i equipaments municipals (462.729,66€), els serveis socials i l’habitatge (196.644,03€), la reactivació econòmica (55.421,19€) i les activitats (25.000€).

El primer eix prioritari és l’entorn urbà i l’entorn natural, al qual el govern destinarà 217.142€ pel Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC), que se sumen als 322.000€ del pressupost inicial. El regidor d’Hisenda i Finances ha explicat que “al PLACC posem diners a l’ordinari -per a accions com el Pla Director d’Arbrat, que ens garantirà i indicarà quins són els millors elements i condicions per plantar i que ens ajudi a pal·liar el canvi climàtic- i diners per a inversions, com la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum energètic, amb l’objectiu d’aconseguir que els edificis municipals siguin més autònoms energèticament. Començarem amb el Mercat Municipal i les escoles Castell Ciuró i Pont de la Cadena”.

El primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, fa èmfasi en la idea que “la mirada verda ens ha de fer esforçar per tal que les nostres instal·lacions i equipaments siguin sostenibles. És un encert. Continuarem en aquesta línia, ja que ens creiem aquesta aposta que hem fet des del Govern i hem d’aconseguir que aquesta aposta arribi a les llars, perquè és un treball i compromís de tots”.

Dins d’aquest eix també es dedicaran 48.375€ per a la creació de 30 nous horts urbans –que, tal com explica el regidor de Finances i Hisenda, Jordi Enseñat, “són socialment útils, fomenten l’activitat física, aporten una alimentació millor i incrementen la cohesió social”-i 77.486€ per a treballs de la via pública.

El segon eix proposat és la millora dels serveis i els equipaments municipals. Aquí cal destacar que es destinaran 73.540€ extres a la prestació del servei de neteja a causa de la COVID-19 a diferents equipaments, especialment la Llar d’Avis Dr. J. Mestre (15.095€) i el Mercat Municipal (9.077€); 145.379€ per ampliar el capital de l’empresa municipal Molins Energia; 136.000€per a l’equilibri econòmic del concessionari de la piscina municipal, el CN Molins de Rei, i 72.119€ per a les millores dels edificis i els equipaments municipals, entre altres accions.

El tercer eix prioritari, i que, una vegada més, es dotarà de recursos,són els serveis socials i l’habitatge, ja que es proposa incrementar amb 135.000€ la partida d’emergència social, diners que se sumen als 175.000€ que es van aportar al pressupost inicial.

Pel que fa a l’habitatge, el Govern local adreçarà 61.644,03€ per als ajuts d’emergència social a l’habitatge i per a les despeses diverses dels habitatges temporals d’urgència social,i també es reforçarà el personal de l’Oficina d’Habitatge amb la incorporació d’un tècnic i un administratiu per millorar el servei i poder atendre el màxim de demandes.

Una altra gran aposta del Govern és la reactivació econòmica i quart eix, al qual es destinaran 38.000€ per dinamitzar l’activitat empresarial–a través d’activitats com la mostra gastronòmica Molins B de Gust i la Trobada de Cerveses Artesanes de Molins de Rei- , a banda de 17.421€ per donar continuïtat a la creació de llocs de treball dels joves de Molins de Rei durant 15 dies al Nadal. “La convocatòria actual ha estat un èxit. Hem tingut 90 inscrits de perfils molt diferents i creiem que hem de continuar ajudant els i les joves a endinsar-se en el mercat laboral”,explica el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez.

I finalment, el cinquè eix el conformen les activitats de la vila, en les quals s’invertiran 15.000€ per al Casal d’Estiu, que aquest any ha augmentat el nombre d’inscrits, i 10.000€ per a les activitats del Parc de Nadal, activitats per al lleure i l’educació dels infants que alhora faciliten la conciliació familiar.

L’alcalde, Xavi Paz, assegura que “aquest és un pressupost complet que permet afrontar les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia i una crisi global, la climàtica: farem un salt importantíssim en sostenibilitat amb la producció d’energia i l’increment de l’eficiència energètica dels nostres equipaments”.