El jutjat social número 28 de Barcelona ha sentenciat que una empresa de filtratge de continguts a internet és responsable de les seqüeles psicològiques que tinguin els seus moderadors.
Una sentència avançada per ‘La Vanguardia’ i facilitada pel jutjat dona la raó al treballador i a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), que va dictaminar que les seqüeles que patia P.S., brasiler que avui té 26 anys, són un accident de treball i no una malaltia comuna, com al·legava CCC Barcelona Digital Services.
Amb oficines a la torre Glòries, l’empresa presta serveis de moderació a Meta, propietari de Facebook i Instagram, des del 2018. “L’estrès laboral és el desencadenant únic i indubtable” de la malaltia, sosté la resolució.
Què és un moderador?
Els moderadors són els encarregats de revisar fotos, vídeos i comentaris que els usuaris pengen a les xarxes socials i, basant-se en les polítiques de l’empresa (en aquest cas Meta), decidir si han de ser retirats o no. Això els exposa a contingut altament sensible, a més sovint sota una gran pressió perquè han de prendre aquestes decisions de manera ràpida i sense equivocar-se.
Un contundent informe d’Inspecció de Treball del maig del 2022 va imposar una sanció administrativa i un recàrrec de prestacions a la subcontracta de Meta en considerar que “no va prendre cap mena de mesura essent sabedora dels problemes psíquics dels seus treballadors amb relació a la seva activitat laboral”.
La resolució
P.S. va ser empleat de CCC entre el 2018 i el 2020. La resolució, que és recurrible, descriu el tipus de treball que feia el jove brasiler, assignat al “grup d’alta prioritat”, l’equip encarregat de garbellar el contingut més salvatge. Havia de visionar “automutilacions, decapitacions de civils assassinats per grups terroristes, tortura infligida a persones, suïcidis”, assenyala la sentència citant l’informe d’Inspecció de Treball. Aviat es va haver d’agafar la baixa perquè va començar a patir trastorns psiquiàtrics dels quals ja no s’ha curat.
Els informes del Centre de salut mental Sant Pere Claver acrediten que el jove pateix “clínica severa ansiosa amb atacs de pànic, conductes d’evitació, aïllament al domicili i rumiacions hipocondriformes, sensació de disfàgia, despertars nocturns i tanatofòbia important”.
Es tracta d’“un estat psicopatològic actual altament limitant, fins i tot per a les activitats quotidianes”, afegeix l’expedient. La sentència subratlla que la literatura científica indica el risc psicosocial que genera l’exposició a contingut sensible, així com les avaluacions de riscos del lloc de treball de moderador de continguts elaborades per la mateixa empresa, el febrer del 2019 i el desembre del 2020.
Als seus al·legats, l’empresa va negar que la feina fos la causa exclusiva de la malaltia (com exigeix la llei per considerar-ho un accident laboral) i va argumentar que hi havia una “preexistència anterior” perquè l’empleat va anar al psicòleg quan tenia 16 anys, circumstància que la sentència desestima. Quan va ser contractat, P.S. va fer tests d’anglès i portuguès o de coneixements de política portuguesa, a més d’un qüestionari amb preguntes personals, però no hi consta “documentació respecte a vigilància de la salut”, segons la resolució.
Els advocats de CCC també van argumentar que dels 22 accidents de treball registrats a l’empresa l’any 2019, cap no va estar vinculat a danys psicosocials. Tot i això, queda clar pel mateix cas de P.S. que qualsevol patologia de tipus psiquiàtrica que desenvolupés un empleat era considerada una malaltia comuna i, per tant, no era inclosa a la llista d’accidents laborals. CCC va ser adquirida el 2020 pel grup canadenc Telus International. El passat octubre, P.S. va presentar una querella a través de la via penal, per danys i perjudicis contra les companyies Telus i Meta, com a responsable última.