La ministra d’Igualtat, Ana Redondo, i la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor, han visitat aquest dissabte Santa Coloma de Gramenet. Ambdues han anat primer a l’Ajuntament, on han signat en el Llibre d'Honor, i després, amb l’alcaldessa de la ciutat, Mireia González, s’han traslladat a La CIBA on han fet un recorregut per les instal·lacions i han pogut de conèixer de primera mà els serveis i projectes que s’hi ofereixen. Han participat en un taller de noves masculinitats amb joves de la ciutat i han esmorzat amb representants dels grups de dones colomenques.
L’equipament de La CIBA ha celebrat aquesta primavera el seu 5è aniversari com a espai de referència consolidat en la innovació de les polítiques d’igualtat, participació, formació i serveis per a la ciutadania. L’any passat, 13.730 persones van participar en unes 200 activitats que s’hi van organitzar o van utilitzar serveis com MenudaCIBA, canguratge gratuït per a infants i famílies; els itineraris formatius; l’espai de coworking; o el servei d’atenció i acompanyament a dones i menors en situació de violència masclista.
Espai obert de trobada, participació i innovació
La CIBA acull un munt d’activitats i propostes com són jornades, tallers, presentacions de llibres, concerts, representacions teatrals, conferències, debats o activitats de recuperació de la memòria històrica de les dones; moltes d’elles, en col·laboració amb entitats locals o institucions i organitzacions d’arreu del país. Només durant el 2024, s’hi van fer 153 activitats i 43 tallers en què van participar unes 10.000 persones.
Acompanyament a les víctimes de violències masclistes
El compromís de Santa Coloma en la prevenció i atenció a les persones que s’enfronten a aquestes violències ve de lluny, impulsant projectes innovadors com «Santa Coloma Xarxa Violeta», un nou model de seguretat per a les dones basat en la implicació comunitària, amb l’adhesió de més de 400 establiments locals, i amb el reconeixement, entre d’altres, del Ministeri d’Igualtat del govern estatal.
Des de La CIBA, s’atén les persones que ho necessiten, en un ampli horari i amb professionals especialitzats en la lluita contra les violències masclistes, que l’any 2024 van atendre més de 800 dones. L’acompanyament s’estén als fills i les filles de dones en situació de violència masclista, a joves i adolescents, i als homes, amb un programa sobre masculinitats.
Com a tret distintiu i valor afegit d’aquest model, hi trobem l’Espai Residencial, una acollida d’urgència per a dones i les seves criatures que han d’abandonar la llar per la violència que hi pateixen. El 2024, 27 dones i 12 menors van ser acollits d’urgència en aquest espai.
La CIBA, motor econòmic i formatiu
L’equipament feminista ofereix itineraris formatius en àmbits emergents d’ocupació, com és el sector digital, o en oficis amb una forta demanda en el mercat laboral per millorar la qualitat de l’ocupació de les dones, establint aliances amb entitats del tercer sector i empreses tecnològiques de referència com Google i Amazon, o Endesa, amb qui s’han dut a terme accions formatives.
A més, l’oferta d’un coworking públic impulsa l’emprenedoria, amb una cinquantena de persones usuàries que lideren uns 40 projectes de serveis, consultoria i comunicació, alhora que fomenta la col·laboració activa amb iniciatives locals com la xarxa de dones emprenedores