Més de 400 alumnes es formen en programes de formació ocupacional a L’Hospitalet

Avatar photo

El Teatre Joventut ha acollit aquesta tarda l’acte de tancament d’alguns dels programes municipals de formació professional per a l’ocupació de L’Hospitalet del curs 2022-2023 impulsats per l’Ajuntament. Més de 80 alumnes han rebut el certificat de mans de l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín; del regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, José Antonio Alcaide, i de representants de les entitats cofinançadores.

L’acte es va organitzar per primera vegada l’any passat amb l’objectiu de visibilitzar l’aposta de L’Hospitalet per la formació professional enfocada a l’ocupació i a generar noves oportunitats i, alhora, reconèixer l’esforç i el treball de l’alumnat en presència de les seves famílies.

Durant l’acte, s’han lliurat els certificats d’onze accions formatives incloses en els programes Treball als barris. Zona nord, Cases d’oficis, Programa de formació i inserció (PFI) i projecte singular Escola de bàrmans.

Formació ocupacional orientada a la inserció laboral i a la continuïtat formativa 

Durant el curs 2022-2023, un total de 468 alumnes s’han format en els 46 cursos oferts per l’Ajuntament de L’Hospitalet. Tots els programes, gratuïts per a l’alumnat, estan destinats a sectors de la societat amb dificultats per inserir-se al mercat laboral, joves que han abandonat el sistema educatiu i no tenen una titulació, persones a l’atur o dones amb càrregues familiars, entre d’altres.

Aquestes formacions tenen com a objectiu millorar la inserció o la reinserció laboral i, en alguns casos, també fan possible l’accés a cicles de formació professional de grau mitjà o superior.

D’altra banda, la gran majoria dels cursos estan centrats en sectors estratègics de la ciutat, que són i seran motors de l’ocupació i el desenvolupament econòmic local, com són el turisme i els serveis d’allotjament i restauració; la nova mobilitat urbana i el vehicle elèctric; els serveis d’atenció sociosanitària; l’eficiència energètica i les instal·lacions sostenibles, i la digitalització i les tecnologies de la informació i la comunicació.

Potenciar la formació ocupacional, a més, forma part de l’estratègia de ciutat FP 365, un projecte que impulsa la formació professional (FP) amb l’objectiu de posicionar L’Hospitalet com a referent metropolità en aquesta oferta formativa, que esdevé un instrument imprescindible de progrés i desenvolupament per a la ciutat.

Centre de Formació d’Hostaleria, més de 25 anys de trajectòria 

Els primers a rebre els certificats han estat els 69 alumnes del Centre de Formació d’Hostaleria, que du a terme accions de capacitació des de fa ja més de 25 anys i ha format més de 3.000 alumnes.

L’acte ha començat amb el lliurament dels certificats als alumnes dels cursos d’auxiliar d’hoteleria en dues especialitats: cuina i càtering i cuina i serveis de restaurant, cofinançats per la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una formació bàsica, de nivell 1, de 1.000 hores de durada a càrrec dels programes de formació i inserció (PFI).

A continuació, han rebut el certificat els alumnes de nivell 2, per una formació impartida pel projecte Casa d’oficis d’hostaleria, corresponent al programa Treball als barris, amb tres especialitats de 1.500 hores de formació i treball: mòdul de cuina, mòdul de serveis de restaurant, bar i cafeteria i mòdul de serveis de planta d’hotel, recepció i cafeteria. Una formació cofinançada pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el SEPE del Ministeri de Treball i Economia Social.

I seguidament, pujaven a l’escenari els alumnes de l’Escola de bàrmans, una capacitació específica del servei de bar i cocteleria de 410 hores de durada, cofinançada pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Ministeri de Treball i Economia Social.

 

Auxiliar de reparació i manteniment de vehicles lleugers  

En un segon bloc d’entrega de certificats, ha estat el torn dels alumnes del curs d’Auxiliar de reparació i manteniment de vehicles lleugers, de 1.000 hores de durada, dins els programes de formació i inserció (PFI). El curs incorpora una introducció als vehicles elèctrics lleugers, perquè cada cop més la mobilitat urbana s’orienta a la sostenibilitat i la reducció de les emissions contaminants.

El projecte està cofinançat per la Diputació de Barcelona i el Pacte Local per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic, un acord signat entre l’Ajuntament i els agents socials: la Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT), Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), l’Associació Empresarial de L’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL) i  la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC).

Eficiència energètica 

L’Hospitalet aposta per la formació en el sector de l’eficiència energètica, un sector estratègic que serà clau en l’ocupació del futur més immediat. A través del Centre per l’Energia i la Sostenibilitat de L’Hospitalet, la ciutat impulsa la transició energètica, promou l’ús d’energies renovables i empodera energèticament la ciutadania i les empreses locals.

En aquest marc, hi trobem la Casa d’oficis d’instal·lacions i eficiència energètica, un programa mixt de formació i treball, amb formacions de certificat de professionalitat de nivell 2 i 1.600 hores de durada, que té com a objectiu principal millorar la preparació professional i la inserció laboral dels joves menors de 30 anys. És finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el SEPE del Ministeri de Treball i Economia Social.

S’han atorgat els certificats als 24 alumnes dels mòduls de Muntatge i manteniment d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió; Operacions de fontaneria i calefacció-climatització domèstica; Muntatge i manteniment d’instal·lacions frigorífiques; Muntatge i manteniment d’instal·lacions solars tèrmiques, i Energia i sostenibilitat.

Treball als barris, accions d’orientació i formació als barris del nord 

El projecte Treballs als barris dona suport de manera prioritària als barris de la zona nord de la ciutat: Collblanc, la Torrassa, Pubilla Cases, la Florida i les Planes, els quals, per les seves característiques, requereixen una atenció especial de l’Administració per millorar-los des del punt de vista ocupacional, social i econòmic, amb l’objectiu de contribuir a l’equilibri social i territorial.

El projecte ha atès aquest any més de 250 persones, amb accions d’orientació laboral i formació professional.

L’acte ha acabat amb l’entrega de certificats als 15 alumnes del curs d’Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials, dins del programa Dispositiu laboral d’inserció. Es tracta d’una formació de certificat de professionalitat de nivell 2, de 490 hores de durada, cofinançada pel Servei d’Ocupació de Catalunya, que permet a alumnes, majoritàriament dones, amb càrregues familiars importants, formar-se per millorar la seva reinserció al món del treball i millorar les seves perspectives laborals.

Inserdones i Nexe tecnologia 

L’acte també ha volgut visibilitzar accions formatives de curta durada com són, d’una banda, el programa Nexe tecnologia, impulsat pel Pacte Local per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic, que ha ofert aquest any formació a 70 persones en situació d’atur. Proporciona orientació laboral i formació en noves tecnologies amb l’objectiu de reduir la bretxa digital.

I, de l’altra, el projecte Inserdones, impulsat també pel Pacte i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb l’objectiu de contribuir a la millora de l’ocupabilitat i la inserció sociolaboral de dones d’entre 30 i 65 anys amb càrregues familiars. Aquest projecte incorpora mesures de conciliació i vetlla per la igualtat d’oportunitats dins la formació i la qualificació professional.

Inserdones es va iniciar el 2018 i des de llavors hi han participat més de 300 dones, que han obtingut una inserció laboral del 40 %, un alt nivell de satisfacció de les usuàries i més de 1.500 hores de formació en TIC, atenció a persones dependents en institucions socials, cuina i logística. Enguany, ha atès a 90 usuàries.

I, finalment, també s’ha donat compte del projecte L’H energia: CEFEI, un projecte subvencionat per la Diputació de Barcelona, en el qual s’emmarca el curs d’Instal·lació i manteniment de sistemes de plaques solars fotovoltaiques, adreçat principalment a dones a l’atur. La formació té com a objectiu millorar l’ocupació dins del procés de transició energètica, dels nous models productius i de consum més sostenibles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Junts demana una seu de la Diputació de Tarragona al Baix Penedès

Notícia següent

Un home es presenta amb un forat a la mà per arma de foc en un hospital català

Notícies relacionades