Dilluns, 19 de maig de 2025
És notícia

Un 34% més de bicis robades a Barcelona en només 2 anys

Avatar photo
L’any 2023 es va denunciar el robatori de gairebé 1.200 bicicletes, però en podrien ser moltes més si comptem els casos no denunciats
Robatori bicicleta
One wheel of a bicycle chained by two locks to the facade of the house, the concept of the problem of theft of bicycles in the city

El nombre de bicicletes robades a Barcelona ha augmentat un 34% en els darrers dos anys, segons un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

En concret, el 2023 es va denunciar el robatori de 1.167 bicicletes a la ciutat de Barcelona, mentre que el 2022 van ser 1.042 i el 2021 870. Així, el treball mostra una tendència creixent de la xifra de robatoris.

Segons alerten els investigadors aquesta xifra podria ser superior, ja que hi ha una gran quantitat de sostraccions que no es denuncien davant les autoritats. Per zones, dels 1.167 casos denunciats l’any passat, la majoria van ser als districtes de Sant Martí, Ciutat Vella, l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi, com en anys anteriors.

255 CASOS A SANT MARTÍ

El districte amb més casos és Sant Martí, amb 255 l’any passat. El segueix Ciutat Vella, amb 223 denúncies i en tercer lloc l’Eixample, amb 221. Coincideix amb que són les zones amb més bicis aparcades al carrer i on també hi ha més activitat delictiva, segons l’estudi.

Per barris, el Raval (93), la dreta de l’Eixample (70) i Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (76) són els que concentren més denúncies per robatoris de bicicletes. Els segueixen el Poblenou (55) i el Gòtic (47).

ROBATORIS NOCTURNS

L’informe mostra també que el pic de robatoris es produeix entre gener i octubre, mentre que entre maig i juny es dona la incidència més baixa. Pel que fa a les franges horàries, la majoria dels robatoris es concentren entre les vuit del vespre i la mitjanit, quan les bicicletes estan aparcades per més temps.

D’altra banda, la majoria de robatoris es donen a la via pública, però també se n’han donat en espais residencials i comunitaris.

Els investigadors apunten també que les víctimes dels robatoris sovint no compren una bicicleta sinó que deixen de fer servir aquest mitjà de transport. En concret, a Barcelona ciutat s’estima que aproximadament un de cada cinc víctimes de robatori abandona l’ús de la bici.

L’investigador principal de l’estudi, Jordi Honey Rosés, ha apuntat que per fer front a aquesta onada de robatoris cal afavorir aparcaments segurs.

Per disposar d’una base de dades precisa sobre robatoris i altres incidències que pateixen els ciclistes, l’ICTA-UAB ha posat en marxa la campanya ‘Aturem els robatoris de bicicletes’.

La campanya s’impulsa en el marc del programa IMPETUS de la Unió Europea (UE). L’objectiu és recopilar dades detallades a través de la ciència ciutadana i de l’aplicació BiciZen, una eina que permet informar sobre diferents tipus d’incidències i generar una base de dades per millorar la recerca.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Ciutat Esportiva Blanes acull el 4rt Open Day de Bàsquet

Notícia següent

Es presenta l’Administració de la Festa Major 2025 de Vilafranca del Penedès

Notícies relacionades