Mor el compositor mataroní Joaquim Tristany

Va ser president de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya

El compositor renovador de la sardana revessa Joaquim Tristany (Mataró, 1926) ha mort aquest dissabte a la matinada, segons ha informat la Confederació Sardanista de Catalunya en un comunicat. Tristany va ser president de la Federació de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), l’entitat responsable de la sardana esportiva, entre el 1970 i el 1985.

Com a compositor, va crear més de 300 sardanes revesses, en què cal descobrir compassos de curts i de llargs identificant motius musicals concrets i diverses operacions matemàtiques. La peculiaritat de la seva obra és també que va bandejar les sardanes amb música desplaent i va crear melodies i salts de caire més musical.

Algunes de les composicions de Tristany van ser arranjaments de tonades conegudes que van influir sobre d’altres autors revessaires com Carles Santiago, Joan Manuel Paños o Dani Gasulla. La seva obra musical també contempla algunes sardanes tradicionales com Colles Repuntejant, Matadepera o L’Anton revessaire.

Tristany va treballar per estandarditzar els concursos i dignificar les colles sardanistes i es considera que el món de la sardana esportiva avui és, en part, herència de la seva tasca.