Mataró aprova un pressupost de 188,6 milions d’euros

Les prioritats per al 2022 són la neteja, els serveis socials i la seguretat

L’Ajuntament de Mataró ha aprovat un pressupost consolidat de 188,6 MEUR per al 2022, un 3,71% superior al de 2021. Els números s’han quadrat tenint en compte una previsió d’ingressos de 5 MEUR per l’impost de la plusvàlua, que després de la sentència del Tribunal Constitucional queda ara en entredit.

Tot i això, el govern municipal confia que l’Estat podrà reformular l’impost abans de final d’any per garantir els ingressos. Si això no passa, l’Ajuntament aprovaria un “pla B” del pressupost amb la conseqüent retallada. El primer tinent d’alcalde, Juan Carlos Jerez, assegura que “en el pitjor dels casos seria una afectació temporal” ja que les partides afectades es podrien tornar a dotar amb el romanent de tresoreria de 2021.

Sigui quin sigui el desenllaç, les prioritats per al pròxim any a la capital del Maresme passen per una major inversió en neteja, serveis socials i seguretat. El capítol de recollida, tractament de la brossa i neteja d’espais públics, per exemple, passa de 15,2 MEUR el 2021 a 16,1 MEUR (un 5,96% més) i el de protecció i promoció social creix un 11,05%, dels 13,8 MEUR als 15,4 MEUR.

El capítol que més creix és el de seguretat i protecció civil. Si aquest any s’hi destinaven 16,1 MEUR, el 2022 hi ha reservats 18,7 MEUR, un 16,42% més. Les inversions més destacades són l’ampliació del sistema de videovigilància als carrers, dotat amb 1,5 MEUR, o l’ampliació de la plantilla de la Policia Local.

Juan Carlos Jerez explica que el 2022 es cobriran les catorze vacants que hi ha actualment a la Policia Local i, a més, s’ampliarà la plantilla amb dos nous agents, dos caporals i un sergent. El cos passarà dels 176 a 181 membres. La plantilla, a més, experimentarà canvis per tenir més policies al carrer i que hi hagi personal administratiu que faci les tasques menys operatives.

En l’àmbit social, la gran novetat és l’ampliació del pressupost del servei d’atenció domiciliària, que servirà per disposar de més personal i millorar les condicions laborals de les persones cuidadores, segons ha detallat el segon tinent d’alcalde i portaveu d’En Comú Podem, Sergi Morales.

El pressupost de Mataró per a l’any 2022 també preveu inversions destacades, com la posada en marxa de fins a quatre nous equipaments: les oficines municipals del conegut Espai Mataró, els espais culturals del Cafè Nou i l’antiga presó, així com la nova biblioteca del centre a partir de la municipalització de la biblioteca de l’antiga fundació Iluro.

A més dels projectes més emblemàtics, els comptes inclouen també la recuperació del pressupost participatiu (1,5 MEUR), la instal·lació de cobertes fotovoltaiques en equipaments municipals (1 MEUR), la posada al dia de carrers (1,2 MEUR) o el desenvolupament de projectes d’urbanització als sectors Iveco, ronda Barceló i el Rengle (8,4 MEUR).