Instal·len a Mataró una llamborda en record de l’exministre anarquista Joan Peiró

El Memorial Democràtic col·loca 14 'stolpersteine' més a la ciutat en homenatge a diversos republicans represaliats

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Col·locació d'una 'stolpersteine' davant d'un portal de Mataró, amb la consellera de Justícia, Ester Capella, mirant-ho. ACN

L’exministre anarquista Joan Peiró té des d’aquest diumenge una pedra ‘Stolpersteine’ a Mataró, on va créixer i fundar la cooperativa Cristalleries de Mataró. El Memorial Democràtic ha instal·lat la llamborda al portal de l’última residència on va viure en llibertat, abans de l’exili, la deportació a l’Alemanya nazi i l’extradició a l’Espanya franquista, que el va afusellar el juliol de 1942 a Paterna (València). La de Joan Peiró és una de les quinze ‘Stolpersteine’ que el Memorial Democràtic ha col·locat aquest diumenge a Mataró, en record de veïns d’aquesta ciutat detinguts i deportats pel feixisme.

Peiró (1887-1942), nascut al barri de Sants de Barcelona, va ser un dels homes més rellevants de l’anarquisme espanyol. Durant els anys 20, va ser secretari general de la CNT i, després, en plena Guerra Civil, va ser ministre d’Indústria (novembre de 1936-maig de 1937) de la República. Durant aquesta etapa, va ser molt crític amb els crims i abusos comesos en nom de la revolució a la rereguarda republicana.

A les 11 del matí ha tingut lloc un acte institucional presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, amb la presència de l’alcalde de Mataró, David Bote, al passeig del Callao, 4, just davant de la casa del deportat Francesc Verdalet. Des d’allà, s’ha iniciat un recorregut per cadascun dels portals on s’instal·larà cadascuna de les ‘Stolpersteine’. Totes peces les han instal·lat els familiars de les víctimes.

Amb les peces que s’instal·laran el proper dimarts hi haurà 217 llambordes ‘Stolpersteine’ arreu del territori català i els propers mesos se n’instal·laran unes desenes més. El Memorial Democràtic ha coordinat la instal·lació de totes les llambordes, tret de les set peces de Gironella, i cinc de les sis col·locades a Navàs. En aquests dos casos, la instal·lació ha estat a iniciativa dels propis ajuntaments.

Cens de deportats

Les dades sobre els deportats mataronins es poden trobar al cens “Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis’ (banc.memoria.gencat.cat). Es tracta de la base de dades de deportats més completa de l’Estat amb un total de 9.161 persones deportades registrades, de les quals a l’entorn de 2.000 són catalanes. El cens és el resultat d’un projecte de recerca liderat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra.

75.000 Stolpersteine arreu del món

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera ‘Stolpersteine’ l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes en record dels deportats a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’.

Segons Demnig, aturar-se i inclinar-se per llegir la inscripció de la llamborda és una mostra de respecte cap a les víctimes. Es tracta d’uns blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades de les persones detingudes i deportades.