El govern de Mataró s’abaixarà el sou a partir de 2021 per “donar exemple”

L'IBI augmenta un 6% i la taxa de la brossa un 17,5% amb un impacte mig sobre les famílies de 50 euros anuals

Els quinze regidors del govern municipal de Mataró (PSC i Comuns) cobraran menys el 2021. Segons ha pogut saber l’ACN, la rebaixa de salaris és una de les mesures que s’estudien per quadrar els comptes de l’any vinent, marcats per l’augment de la despesa i la caiguda dels ingressos com a conseqüència de la pandèmia.

Tot i que encara no s’ha fixat un percentatge, des del govern expliquen que es vol “donar exemple” després que s’hagi demanat als ciutadans un major esforç fiscal amb l’augment dels principals impostos: “Serem els primers en fer l’esforç”. Les noves ordenances preveuen un augment del 6% de l’IBI i del 17,5% de la taxa de la brossa, amb un impacte mig sobre les famílies d’uns 50 euros anuals.

El govern municipal preveu aprovar a finals de mes aquests nous tributs, que faran pujar el rebut mig de l’IBI de 480 a 508 euros, mentre que la taxa de la brossa passarà, de mitjana, dels 114 a 145 euros. Aquest augment respon a una millora del contracte de la recollida de la brossa i la neteja viària que es preveu també per al pròxim any.

Per amortir l’impacte sobre les economies familiar més febles, l’Ajuntament aprovarà també un nou paquet de subvencions de 500.000 euros, el doble del que es destina actualment. S’hi podran acollir els col·lectius més vulnerables, inclosos els treballadors afectats per un ERTO. Les ajudes al pagament de l’IBI i la taxa de la brossa tindran un topall de 250 euros per família.

Amb tot, amb l’augment dels impostos l’Ajuntament preveu ingressar 3,3 MEUR més l’any vinent, una xifra que ha de servir per amortir el desequilibri financer que preveu el govern municipal per a l’any 2021 i que ascendeix fins als 8,3 MEUR. Amb les noves ordenances aprovades, per tant, caldrà encara fer front a un desequilibri de 5 MEUR.

Per fer-ho no es preveu tocar la resta d’impostos, taxes i preus públics. Si que finalitzen, però, algunes subvencions. Els vehicles de més de 25 anys, que fins ara tenien subvencionat l’impost de vehicles, perdran definitivament l’ajuda, que des de fa cinc anys s’ha anat reduint. També se suprimirà la bonificació de la taxa de la brossa per les aportacions a les deixalleries municipals.

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, explica que eren ajuden que no tenien sentit perquè els cotxes més vells “són els que més contaminen” i “no tenia sentit que estiguessin subvencionats”. També creu que la separació de residus i l’ús de les deixalleries és “una obligació” que no s’ha de premiar.

L’eina que s’utilitzarà per acabar de quadrar els comptes serà un pla de racionalització en el que ja es treballa i que anirà vinculat als pressupostos. Aquest pla té tres grans eixos sobre els que s’haurà d’actuar: estalvis organitzatius del consistori, estalvis de consums i replantejament de serveis.

El govern no ha donat encara cap detall de mesures concretes, però segons ha pogut saber l’ACN una de les idees passa per retallar el salari dels membres del govern. En total quinze regidors que cobren entre 45.000 i 60.000 euros. La rebaixa que s’estudia és lineal i, per tant, tots els regidors es reduirien el sou en el mateix percentatge, que encara s’ha de definir.