L’Ajuntament recupera una antiga escola ocupada a Mataró des del maig

El col·lectiu que l'ocupava denuncia que els cossos policials han actuat "amb violència"

L’Ajuntament de Mataró ha desallotjat aquest dimecres l’antiga escola Menéndez y Pelayo, ocupada des de fa tres mesos com a espai d’autogestió popular La Teixidora. A primera hora, una comitiva judicial i policial ha fet fora les cinc persones que hi dormien. L’alcalde en funcions i regidor de Seguretat Pública, Juan Carlos Jerez, ha recordat que el ple va aprovar per àmplia majoria iniciar els tràmits per recuperar la finca. Jerez ha carregat contra el col·lectiu que s’havia apropiat de l’espai, “el qual no té cap legitimitat perquè no representa cap grup municipal ni entitat registrada”. L’Ajuntament ha començat l’enderroc de l’edifici. Al solar hi farà un aparcament mentre no hi hagi consens sobre quin equipament construir.

Jerez ha recalcat que l’edifici tenia “problemes estructurals” que impedien l’ús de l’equipament, que va deixar de funcionar com a escola el juny del 2011. L’estat en què es trobava l’antic centre educatiu, ha recalcat, impedia plantejar-ne una reforma perquè era més costós fer una rehabilitació integral que no pas aixecar un nou equipament. “Ho portem dient des del 2007”, ha insistit.

L’alcalde accidental ha defensat l’acord de ple de principis de juny amb què el consistori va avalar tirar endavant el desallotjament, el qual va ser aprovat definitivament a finals de juliol. Segons ha detallat Jerez, el jutge va autoritzar l’entrada a la finca el passat 3 d’agost. Durant el desnonament hi ha hagut un ampli desplegament de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, que informen que no s’han practicat detencions.

Al seu torn, el col·lectiu La Teixidora ha denunciat a les xarxes socials que els cossos policials han actuat “per la força i amb violència”. Han retret que el desallotjament s’hagi fet “sense previ avís” i han criticat l’enderroc “d’un projecte social i popular pel barri”. “Continuarem lluitant sempre, perquè La Teixidora és de les veïnes treballadors de Mataró”, han defensat, advertint els grups polítics que actuaran per “tornar-los” el desallotjament d’aquest dimecres.

Sobre el futur dels terrenys, Jerez ha dit que ara la ciutat haurà d’afrontar un debat sobre quin equipament es construeix al solar que quedarà buit després de l’enderroc. Mentre no hi hagi consens, l’espai es destinarà a un aparcament “perquè poden passar anys mentre no hi hagi una decisió ferma”.