Divendres, 21 de juny de 2024
És notícia

Mataró inicia els treballs per definir les línies de suport que impulsaran la rehabilitació d’edificis d’habitatges

Avatar photo
Les actuacions de rehabilitació d’edificis d’habitatges corresponen a la propietat privada.

L’Ajuntament ha començat el procés, obert a la participació ciutadana, per redactar unes bases generals que concretin quines seran les línies de subvenció a les quals es podran acollir les comunitats de veïns i veïnes per rehabilitar els edificis d’habitatges en els propers anys.

La rehabilitació dels edificis d’habitatges a Mataró és una prioritat. Per aquest motiu, tant el Pla de Mandat 2023-27 com l’Agenda Urbana de Mataró 2030 inclouen compromisos a desenvolupar en els propers anys per al foment d’aquest tipus d’actuacions a la ciutat. El Pla de Mandat preveu accions com la redacció d’un Pla de Rehabiltació i la creació d’una oficina de rehabilitació, mentre que l’Agenda Urbana contempla una actuació sobre la rehabilitació energètica de comunitats vulnerables.

Les actuacions de rehabilitació d’edificis d’habitatges corresponen a la propietat privada. La seva complexitat recau en el caràcter comunitari de les inversions, que sovint fa difícil arribar a acords entre totes les persones propietàries. Tot i tractar-se d’una obligació dels privats, diferents factors justifiquen la intervenció pública per fomentar la rehabilitació, com són evitar la degradació d’entorns urbans que provoquen problemes de segregació o concentració de la pobresa, o l’aparició de situacions de risc per a les persones per manca de manteniment dels edificis.

Tenint en compte aquest marc, l’Ajuntament inicia ara els treballs per redactar i aprovar unes bases que contemplin els criteris i condicions generals i les línies de suport a la rehabilitació que l’Ajuntament vol impulsar a mig termini. Es preveu que aquestes convocatòries suposin cada any una inversió municipal aproximada de prop de mig milió d’euros.

Per tal de poder recollir les necessitats i visions de les diferents parts implicades en les actuacions, l’Ajuntament durà a terme en els propers dies trobades informatives i participatives adreçades a tècnics i altres agents especialitzats, a més de reunions amb representants de moviments veïnals.

Per una altra banda, la ciutadania en general podrà fer les seves aportacions en diferents moments del procés d’elaboració i aprovació de les bases generals fent arribar les seves propostes a través de la plataforma de participació Decidim Mataró. En aquests moments, i fins al 14 de juny, ja està obert el procés de consulta pública prèvia a l’apartat Processos de www.decidimmataro.cat. Durant el procés de tramitació de les bases s’obriran nous espais de diàleg i participació que ajudin a definir el text definitiu fins a l’aprovació final.

Possibles línies inicials de suport

Les bases que regularan els programes per al foment i l’impuls de la rehabilitació d’edificis d’ús residencial a Mataró responen a interessos generals com fomentar un canvi cultural en la ciutadania vers el manteniment i la rehabilitació dels edificis; impulsar una rehabilitació i transició energètica equitativa i justa, no deixant a ningú enrere i lluitant contra la pobresa energètica prioritzant àrees urbanes i col·lectius vulnerables; prioritzar la millora dels edificis menys eficients; desplegar un nou model energètic al sector de l’edificació, amb la descarbonització de les instal·lacions tèrmiques, els sistemes elèctrics renovables i el foment de l’autoconsum; o afavorir la rehabilitació d’edificis de comunitats amb règim de divisió horitzontal donant suport a aquelles famílies amb especials dificultats per assumir els costos de la rehabilitació d’elements comunitaris.

Inicialment l’Ajuntament ha definit les següents línies de suport que serviran per concretar els programes d’ajuts a la rehabilitació:

  • Programa general per al foment de la rehabilitació d’edificis d’ús residencial, adreçat al màxim de comunitats de la ciutat.
  • Programa d’ajuts complementaris de cohesió social, adreçat a aquelles llars amb menor nivell de recursos per impulsar la rehabilitació.
  • Programa d’ajuts complementaris per a l’activació d’actuacions de rehabilitació residencial en àrees delimitades i en programes supralocals.
  • Programa d’ actuacions en edificis d’elevada complexitat.
  • Programa per a la redacció d’informes d’inspecció tècnica dels edificis.

També inicialment es preveu que puguin ser objecte de suport les actuacions en edificis i habitatges relacionades amb nou model energètic, salubritat, confort acústic, confort higrotèrmic, seguretat, funcionalitat inadequada, i accessibilitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Illa dona per fet que Pedro Sánchez farà campanya la setmana que ve a Catalunya

Notícia següent

Operació policial a Pineda de Mar: dos detinguts per droga i identificació de persones en situació irregular

Notícies relacionades