Mataró aprova el nou pla local d’actuació per a la prevenció de residus

El Pla inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero

13 de novembre de 2024 a les 12:03h

L’Ajuntament de Mataró ja va posar en marxa un primer Pla local de prevenció de residus que va desenvolupar actuacions entre 2012 i 2020 i que, sumat als efectes de la crisi econòmica i de la Covid, va assolir els objectius de reducció que en aquell moment es plantejaven (el 2020 els mataronins i mataronines generaven 1,276 kg de residus per habitant i dia).

El 2023, aquesta xifra va seguir baixant, i els ciutadans i ciutadanes van generar 1,21 kg/hab/dia, per sota de la mitjana de Catalunya (1,29 kg/hab/dia). Però per complir amb els objectius de prevenció que contemplen les diferents normatives sobre residus de cara als deu anys que venen cal mantenir i millorar aquesta tendència.

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 es va aprovar per decret el passat octubre. Entre els seus objectius generals, estableix que cal prioritzar la prevenció i la reutilització en les estratègies de gestió de residus, dotant d’un marc de referència les actuacions que es duen a terme, i augmentant el grau de sensibilització i participació dels agents socials i econòmics implicats: des de la normativa local, passant per qui produeix, ven i utilitza els productes i serveis que acaben generant els residus.

 

Objectius qualitatius i quantitatius

El Pla contempla objectius qualitatius. En l’àmbit de la prevenció, per exemple, fomentar hàbits de consum responsable, reduir el malbaratament alimentari i fomentar l’ús d’envasos reutilitzables i retornables.

En l’àmbit de la reutilització i la preparació per a la reutilització, fomentar l’ús de les deixalleries per recuperar materials i normalitzar la cultura de la reparació i la segona mà entre la ciutadania. En l’àmbit de la participació, col·laborar amb agents socials i econòmics a favor de la prevenció. I, pel que fa a la normativa, desenvolupar instruments normatius i fiscals favorables a la prevenció, recuperació i reutilització de recursos.

Com a objectius quantitatius, el nou Pla de prevenció preveu:

  • Que el 2025 els ciutadans i ciutadanes no generem més d’1,26 kg per habitant i dia, i el 2030 aquesta xifra no sigui superior a 1,23 kg/hab/dia. Malgrat que les xifres siguin superiors a les de 2023, cal tenir present que en èpoques de creixement econòmic i millora de les condicions de vida la tendència és que augmenti la generació de residus. L’objectiu és trencar amb aquesta equació.
  • Reduir un 50 % el malbaratament alimentari en àmbits de la distribució al detall, la restauració, el càtering i a l’àmbit domèstic.
  • Assolir un 10 % de preparació per a la reutilització del total de residus de competència municipal per al 2030.
 

Línies de treball

El nou Pla de prevenció estableix cinc línies de treball amb 16 actuacions concretes i que suposen una inversió de prop de 423.000 €. Algunes d’aquestes actuacions ja estan en marxa.

Línia 1. Reducció del malbaratament alimentari

  • sensibilització en la prevenció del malbaratament alimentari
  • alimentació sostenible i establiment de canals d’aprofitament d’excedents alimentaris.

Línia 2. Foment de la reutilització per evitar els productes d’un sol ús

  • promoció del consum d’aigua de l’aixeta
  • facilitació i normalització de la compra amb elements reutilitzables
  • implantació de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals
  • repartiment d’embolcalls reutilitzables a les escoles.

Línia 3. Extensió de la vida útil dels productes

  • continuació i millora dels serveis de reparació de productes
  • foment de nous espais de préstec, donacions i d’intercanvi de productes
  • promoció de la reutilització i preparació per la reutilització de voluminosos, residus tèxtils, d’aparells elèctrics i electrònics i altres.

Línia 4. Impuls del residu zero en àmbits específics

  • promoció de comerços respectuosos amb el medi ambientobtenir la certificació de municipi residu zero
  • ambientalització d’esdeveniments
  • implicació ciutadana i de sectors específics en la prevenció i gestió de residus municipal.

Línia 5. Normativa i fiscalitat.

  • incorporació de mesures de prevenció de residus a l’ordenança reguladoradesenvolupament d’un marc fiscal que fomenti la prevenció de residus
  • introducció de clàusules de prevenció de residus en la contractació pública de l’Ajuntament.