Mataró instal·la càmeres de videovigilància per controlar l’aforament a les platges

El servei de restauració s'amplia amb l'autorització d'instal·lació de 'food trucks' i es crea una platja per a gossos

L’Ajuntament de Mataró ha instal·lat dotze càmeres de videovigilància al llarg del passeig marítim que serviran per controlar l’aforament a les platges durant l’estiu. Són aparells amb visió 360 graus i que només processen les imatges per contar persones a través d’intel·ligència artificial. Els vídeo no queda emmagatzemat. Aquesta és la principal novetat de la temporada de platges que ha presentat aquest dimarts el consistori. També s’incorpora per primer cop un espai delimitat per a gossos a la platja de Ponent. Pel que fa a la restauració, la nova concessió de guinguetes ha previst també l’autorització perquè s’instal·lin ‘food truks’ al passeig. En total hi haurà set guinguetes convencionals i dos vehicles de cuina sobre rodes.

La dotzena de càmeres es distribueixen a les platges de Ponent (1), Varador (7), Callao (3) i Sant Simó (1). El seu ús serà exclusivament per al control d’aforament i les imatges que es captin no s’enregistraran ni s’emmagatzemaran. Protecció Civil s’ocuparà de la seva gestió per saber si hi ha aglomeracions en algun punt del litoral.

El control d’aforament tecnològic es reforçarà els caps de setmana amb personal a peu de platja. L’amplada de les platges de Mataró, però, fa difícil preveure que aquesta situació es pugui produir. L’estiu passat, també en pandèmia, només la platja de Ponent és l’única que es va haver de tancar en algun moment ja que és la més petita de totes.

De fet, aquesta platja és la que acollirà a partir del 20 de juliol el nou espai per a gossos de les platges de Mataró. A la zona delimitada, els propietaris i les seves mascotes podran moure’s lliurement. A la platja per a gossos hi haurà control d’accés per comprovar que tots els animals que hi accedeixen estan vacunats i que els de races considerades perilloses porten morrió.

Des del consistori asseguren que en aquesta platja els controls sanitaris seran estrictes, tant pel que fa a al qualitat de l’aigua com de la sorra. La regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, n’ha parlat després de la polèmica a Barcelona per la detecció de bacterià fecals que eleven el risc dels usuaris de patir efectes lleus per a la salut, com gastroenteritis.

La tercera gran novetat de la temporada de platja a Mataró són les noves concessions de guinguetes. El període de quatre anys de l’anterior concessió s’havia esgotat i, tot i la petició dels operadors, l’Ajuntament va decidir no prorrogar-los un any més la llicència per compensar l’estiu de 2020, condicionat per la pandèmia.

El govern municipal al·lega que la mesura podria haver generat una situació d’inseguretat jurídica als propis concessionaris, ja que ni l’Estat, titular de l’espai, ni la Generalitat, encarregada de la gestió administrativa, no van donar una resposta a les consultes fetes pel consistori.

Amb la nova licitació s’han adjudicat les set guinguetes de la sorra i, a més, s’han incorporat dues ‘food trucks’ que s’ubicaran al passeig del Callao i una altra davant la platja de Ponent. La nova licitació, tant de les guinguetes com de les ‘food trucks’ també s’ha fet per als pròxim quatre anys.