Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Mataró instal·la càmeres de videovigilància a la via pública

Avatar photo

El Pla de videovigilància preveu la instal·lació de 66 càmeres a 6 zones sensibles de la ciutat per garantir una vigilància continuada, millorar la percepció de seguretat i disposar d’elements de prova de fets delictius.

L’alcalde, David Bote, i el regidor de Seguretat Pública, Juan Carlos Jerez, acompanyats del cap de la Policia Local, l’intendent major Mateo Sánchez, han presentat en roda de premsa el Pla de videovigilància. La instal·lació de càmeres a la via pública és una de les accions previstes al Pla de Seguretat Local 2021-2024 per millorar l’eficàcia, l’eficiència i la sostenibilitat en la gestió de la seguretat ciutadana i el trànsit.

S’instal·laran un total de 66 càmeres a 6 zones sensibles de Mataró: la plaça de Miquel Biada, al carrer de Rosselló, al Parc de Rocafonda, a la zona d’oci nocturn del Pla d’en Boet, a la plaça de Santa Anna i La Rambla, i a la zona PIC (Pla d’Impuls al Centre).

El Pla té per objectiu garantir una vigilància continuada d’aquestes zones, millorar la percepció de seguretat i disposar d’elements de prova de fets delictius que es puguin produir. L’ús d’aquests dispositius es regeix per la normativa sobre videovigilància policial i protecció de dades.

66 càmeres a 6 zones sensibles

Les 66 càmeres que preveu el Pla de videovigilància estaran distribuïdes per 38 punts de control situats en les 6 zones definides. Les imatges que enregistrin es visualitzaran des de la Sala de Coordinació de la Policia Local. S’instal·laran bàsicament dos tipus de dispositius:

–  46 càmeres de seguretat ciutadana: s’instal·laran al carrer de Rosselló (10 càmeres en 6 punts); a la plaça de Miquel Biada (4 càmeres en 3 punts); al parc i a l’aparcament de Rocafonda (6 càmeres en 4 punts); a la zona d’oci nocturn del Pla d’en Boet (21 càmeres en 6 punts); i a la plaça de Santa Anna i la Rambla (5 càmeres en 2 punts).

Aquestes càmeres permeten realitzar tant la vigilància preventiva com el seguiment d’incidències que es puguin produir en aquestes zones. Els dispositius de videovigilància són d’última tecnologia: tenen visió nocturna, disposen d’un sistema de detecció intel·ligent i d’alerta d’incidències, i d’una resolució òptica de gran abast que permet identificar rostres i matrícules a 400 metres de distància. Les imatges enregistrades s’emmagatzemaran durant 30 dies i podran ser utilitzades com a prova.

– 20 càmeres de control de trànsit: aquests dispositius són lectors de matrícules i també graven l’entorn. Se situaran als punts d’accés a la zona PIC (13) per autoritzar l’entrada i controlar el temps d’estada, i a les vies d’arribada a la zona Centre (7). Les càmeres permetran fer una millor gestió del trànsit (es podrà controlar el flux de vehicles) i complementaran les funcions de seguretat ciutadana de la Policia Local (identificant vehicles  sospitosos, sostrets o en recerca). La xarxa de càmeres de trànsit inclourà també panells informatius sobre l’estat de la circulació i els accessos.

1,6 milions d’euros i 5 mesos d’obres

La instal·lació del sistema de videovigilància i els panells informatius, així com el subministrament del hardware i software per la implementació de les càmeres, i l’obra civil de canalitzacions i instal·lacions,s’ha adjudicat per 1,6 M€. L’Ajuntament està a l’espera de la resolució a una sol·licitud de subvenció per poder finançar part d’aquest cost amb fons europeusdestinats a la projectes de pacificació del trànsit.

Les obres per instal·lar les càmeres de videovigilància han començat aquest mes de març i tenen una durada prevista de 5 mesos. Ja han començat les primeres proves de connexió i s’instal·larà senyalització informativa sobre la ubicació de les càmeres quan els dispositius entrin en funcionament, previsiblement a la tardor.

El Pla de videovigilància s’emmarca en el compromís de la Policia Local d’utilitzar les eines tecnològiques per donar un millor servei a la ciutadania. Altres recursos tecnològics que s’han posat en marxa són les càmeres unipersonals per enregistrar les actuacions més complexes o la nova App “Seguretat Mataró”, que permet als comerços avisar la Policia Local amb només un clic en cas que es produeixi un incident relacionat amb la seguretat al seu establiment.

Actualment s’està estudiant ja la viabilitat d’instal·lar més càmeres de seguretat ciutadana a d’altres punts de la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tracta de matar un veí amb unes tisores i assetjar sexualment la parella: 13 anys de presó

Notícia següent

El programa ‘Scale Lab Andorra’ de Crèdit Andorrà reuneix 15 start-ups

Notícies relacionades