L’Ajuntament de Mataró estudiarà la creació d’una xarxa d’establiments col·laboradors en reciclatge de roba. La Proposta de resolució presentada pel Grup municipal de Junts per Mataró es va aprovar amb els vots a favor del Govern (PSC i En Comú Podem Mataró) i dels grups municipals d’ERC, Junts per Mataró, Partit Popular i CUP; i l’abstenció de VOX.
El text íntegre de la Proposta de resolució aprovada és el següent:
“Les principals implicacions de la “Ley 7/2022 de 8 d’abril, de residus y suelos contaminados para una economia circular” són l’obligatorietat de les taxes de residus i la plena cobertura de costos abans de 3 anys (2025), així com l’impuls de les taxes justes.
Pel que fa a la recollida de roba i complements, en el Pla d’Acció per a la Innovació de la gestió de residus a Mataró 2023-24 que s’està treballant, s’estudia de cara al segon semestre de l’any 2024, fer una ampliació de la xarxa de contenidors de roba a la ciutat, que passarà de 60 a 85. Alhora es vol potenciar la xarxa de comerços col·laboradors.
L’ús en augment de fibres sintètiques, la base de la moda ràpida, propicia que portem posats plàstics tractats amb milers de substàncies químiques perjudicials per a la salut i el medi ambient. El problema de la contaminació per compostos químics s’agreuja encara més en el cas de les fibres sintètiques perquè es fragmenten a trossos molt petits. S’estima que uns 0,5 milions de tones de microfibres, tant naturals com sintètiques, acaben a mars, oceans i rius cada any.
En el cas d’aquelles procedents de teixits com el polièster es consideren microplàstics i són capaços d’atreure i acumular les substàncies tòxiques presents al medi marí i de transportar-les a llargues distàncies. Un cop al mar, els microplàstics es fragmenten en trossos més petits, per l’acció de la llum solar i de l’onatge, i es van transformant en nanoplàstics, que tenen encara més capacitat de penetrar a l’organisme i fins i tot a les cèl·lules.
Tant els uns com els altres són irrecuperables del medi ambient. Són ingerits per la fauna marina, que els confonen amb el plàncton, i s’acumulen als seus teixits i òrgans al llarg de la seva vida, cosa que els provoca toxicitat crònica.
Davant d’aquest panorama, cal començar a mentalitzar-nos que reciclant roba es redueix un 30% la generació de residus i un 15% el consum de residus fòssils i s’evitarien les aigües residuals i la contaminació acústica i atmosfèrica.
Es calcula que la vida d’una peça de roba és de 3 anys, si aquesta mitjana l’allarguéssim 3 mesos reduiríem entre un 5 i un 10% l’empremta de carbó i d’aigua (es necessiten uns 11.000 litres d’aigua per produir 1 Kg de cotó). La compra de roba de segona mà és una bona opció, s’estima que un 70% de la població mundial en fa servir.
En aquesta tasca, creiem que l’Ajuntament, com a administració més propera, hi ha de tenir un paper fonamental, i no només pedagògica, sinó establint un marc real en el qual es faci palès que qui contamina paga més i qui recicla té avantatges.
Des de Junts per Mataró, creiem, que calen polítiques disruptives i sobretot cal que tots les mataronines i mataronins ens sentim partícips i pensem que:
- No cal omplir els nostres carrers en tota mena de contenidors sense saber si realment el tèxtil es reciclarà per una segona vida o es vendrà en botigues de dubtosa legalitat.
- El tèxtil el poden recollir els establiments de la ciutat.
- Com a recompensa a l’usuari l’establiment segons la seva particularitat, pot fer vals descompte o el que li sembli més convenient.
- L’Ajuntament proposa als establiments que recullin tèxtil (per pes podria ser) rebre una compensació econòmica en el seu pròxim rebut de la taxa d’escombraries.
- Que aconseguim posar en valor el Comerç a peu de carrer donant un servei a la ciutat social i econòmic, a l’hora que incentivem el reciclatge tèxtil tant necessari per revertir el problema que tenim.
Per tot això, aquest grup municipal proposa l’adopció del següent:
ACORD:
Que en seu del Pla d’Acció per a la Innovació de la Gestió de Residus a Mataró 2023-2024 s’estudiï la incorporació d’una xarxa d’establiments col·laboradors a la ciutat que es beneficiïn de la seva tasca de recollida mitjançant un programa de descompte sobre la venda en funció del reciclatge aconseguit.
Aquest estudi i proposta, es presentarà en el termini de dos mesos des de l’aprovació de la present, per tal que es pugui posar en marxa el més aviat possible.
No obstant, el ple decidirà”