L’Ajuntament de Parets del Vallès posa en marxa millores de l’aplicació mòbil del municipi App Parets per incloure la petició del servei de recollida de mobles. Els veïns i veïnes del municipi ja poden demanar el servei a través del nou sistema que serà prioritari davant les altres formes d’efectuar la sol·licitud. Els objectius dels canvis és els de millorar la gestió dels residus al nostre municipi i els de permetre un servei de recollida més eficient.
Per fer la sol·licitud caldrà disposar de l’aplicació i d’un usuari registrat que podrà cercar l’apartat ‘Incidències i peticions’ per tal iniciar el tràmit del servei de recollida. En aquest apartat es demanarà a l’usuari de manera molt intuïtiva incorporar el DNI, l’adreça de l’emplaçament on s’ha de realitzar el servei i una fotografia dels mobles que han de ser recollits per començar el servei. Cada petició té un màxim de cinc mobles per servei que han d’estar prèviament desmuntats i poden ser des d’armaris i prestatgeries, fins a cadires i tauletes, entre altres.
Un cop enviada la petició, l’Ajuntament notificarà la data i hora de la recollida, de totes formes la disposició dels residus s’haurà de fer davant l’accés de la finca a partir de les 20 h del dia anterior i evitant al màxim les molèsties a la resta de veïns i veïnes. Els residus que s’inclouen en el servei de recollida són els mobles de fusta i en cap cas s’inclouran els electrodomèstics, ferralla, plàstics, matalassos, palets, líquids o runa, entre altres, que s’hauran de portar directament a la deixalleria per part de l’interessat.
El sistema de petició a través de l’App Parets és senzill, intuïtiu i serà el prioritari en tots els casos. Només en cas que estigui degudament justificat, el tràmit es pot fer per un mètode alternatiu com el presencial, la instància o la trucada telefònica. Les justificacions que exceptuen l’ús de l’aplicació mòbil per fer la sol·licitud són el fet no disposar de telèfon intel·ligent, també conegut com a smartphone, així com altres motius lligats amb les barreres tecnològiques o la bretxa digital.