Llum verda perquè Barcelona sigui seu de l’Agència Europea del Medicament

Avatar photo

L’Executiu acorda crear un programa que inclou la creació d’una oficina tècnica que dissenyarà un pla per desenvolupar la candidatura

El Govern ha aprovat aquest dimarts crear el Programa d’impuls de la candidatura de Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament (European Medicines Agency, EMA). Segons l’Executiu, l’objectiu final és posicionar la capital catalana amb opcions reals de convertir-se en la nova seu. Actualment, l’organisme està situat a Londres però, davant la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea, algunes institucions europees ubicades en aquest país es reubicaran en altres estats. Davant aquest procés, Barcelona i Catalunya han volgut presentar candidatura per acollir l’EMA, un organisme d’avaluació científica, supervisió i control de la seguretat dels medicaments a la Unió Europea.

El Programa inclou la creació d’una oficina tècnica amb expertesa, que s’ubicarà inicialment a la seu del Departament de Salut i serà l’encarregada d’impulsar la candidatura a través de l’elaboració d’un pla de treball que es dividirà en dues línies d’actuació.

La primera se centrarà en la gestió de l’entorn institucional a l’àmbit de la Unió Europea, del sector farmacèutic i de la recerca per donar a conèixer Catalunya, i especialment Barcelona, com un entorn privilegiat per establir-hi una institució europea de les característiques de l’Agència Europea del Medicament. Amb aquesta gestió es realitzaran noves accions i es potenciaran les que ja estan en marxa, especialment les impulsades des de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) o altres organitzacions que treballen en l’àmbit de les relacions internacionals i de la salut al nostre país. En aquest àmbit, també s’emmarcaran les accions relatives als contactes institucionals i la coordinació amb les diferents administracions implicades en l’impuls d’aquesta candidatura.

La segona línia de treball inclourà la configuració de l’estratègia, i l’elaboració i redacció del projecte de candidatura, concretant aspectes com la localització, la mobilitat, les condicions de l’espai i els valors afegits.

Sector estratègic

Catalunya té un clúster de biociències que s’ha consolidat com un dels grans pols biotecnològics europeus, i és un model d’èxit i competitivitat internacional. D’altra banda, la indústria farmacèutica representa un sector industrial rellevant a Catalunya i és motor de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) de la indústria catalana, a més de ser generadora directa i indirecta de llocs de treball al país. Cal tenir en compte que prop de la meitat de les empreses farmacèutiques nacionals i internacionals instal·lades a l’Estat es troben a Catalunya.

Actualment a Catalunya hi ha ubicats 230 laboratoris farmacèutics, una xifra que representa gairebé el 50% de tota la indústria farmacèutica ubicada a l’Estat espanyol. Així doncs, el Govern remarca que Catalunya és una potència en la producció farmacèutica a Europa i té un sector industrial altament productiu i competitiu. La producció farmacèutica catalana representa el 3,5% de l’europea i és assimilable a la dels Països Baixos (4%), Dinamarca (3,7%) o Suècia (3,6%). El sector farmacèutic català és el cinquè més productiu de la UE-15, segons apunta l’Executiu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un cirurgià lleidatà indemnitzarà una dona per danys a la cara en una intervenció

Notícia següent

El bisbe de Solsona vol prohibir la celebració d’actes no religiosos a les esglésies

Notícies relacionades