Llum verda a un alberg per drogodependents davant d’una escola a Barcelona

Els síndics de greuges asseguren que que aquesta ubicació a zones urbanes és necessària per promoure'n l'accessibilitat i normalitzar-ne l'atenció

El Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, i el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, han defensat l’obertura de l’alberg per a persones sense llar amb drogodepèndecia davant una escola del districte d’Horta-Guinardó, una decisió presa per l’Ajuntament que ha provocat queixes de les famílies del centre educatiu.

En un comunicat aquest dijous, totes dues institucions han explicat que han rebut al voltant d’unes 30 queixes de famílies relacionades amb la instal·lació d’aquest centre a poca distància de l’escola i pel qual temen que afecti la demanda social i les matriculacions.

En vista d’aquesta situació, tots dos recorden que aquests centres són serveis destinats a l’atenció sociosanitària de persones en situació de vulnerabilitat i que aquesta ubicació a zones urbanes és necessària per promoure’n l’accessibilitat i normalitzar-ne l’atenció.

Asseguren que l’experiència en una altra zona de Barcelona ha constatat que aquest tipus de centres no suposen un impacte negatiu sobre la demanda social en una escola, “ja que, en aquell cas, l’escola més pròxima, situada just al costat del centre, va incrementar el nombre de sol·licituds l’any següent”.

Treball transversal a l’Ajuntament

Per estudiar el cas, els síndics han demanat informació al Consorci d’Educació de Barcelona i a l’Ajuntament, de la qual es desprèn que el consistori “ha generat un espai de treball transversal amb el conjunt de serveis del territori” per valorar el desplegament del servei a la zona, com l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Municipal de Serveis Socials d’Intervenció en l’Espai Públic i el Consorci d’Educació.

També defensen que el consistori ha elaborat un pla específic per a l’escola que, entre altres actuacions, preveu treballar amb l’equip directiu del centre; disposar de dues mediadores per atendre les inquietuds de les famílies, a banda de serveis de neteja i efectius de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra.

Sobre aquesta base, tots dos demanen que s’elabori un pla d’acció integral i de coordinació entre els diferents serveis del territori per “evitar l’impacte de la ubicació d’aquest equipament en la demanda social del centre”.

En aquest sentit, també manifesten que les administracions han d’analitzar quin impacte generen sobre els drets de terceres persones per adoptar les mesures compensatòries o preventives necessàries, i valorar si hi ha alternatives d’ubicació que ho minimitzin.

Finalment, tots dos es comprometen a analitzar l’impacte que pugui tenir aquest centre d’acolliment a l’escola a partir de l’anàlisi de les dades de sol·licituds de preinscripció i d’oferta inicial de places en el procés d’admissió per al curs 2022/2023 a P3.