Dimarts, 21 de gener de 2025
És notícia

Es desplega un llaç vermell gegant a la plaça Sant Jaume en motiu de l’1D

Avatar photo
El lema del present any posa l’accent en la importància de comptar amb referents inspiradors en la lluita contra el VIH

Un llaç vermell gegant s’ha desplegat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per commemorar el Dia Mundial de la Sida, que enguany reclama “bloquejar l’estigma”. “Calen referents positius en l’àmbit públic i comunitari per inspirar altres persones amb VIH i acabar amb l’estigma que pateixen“, ha afirmat la copresidenta del Comitè 1r de Desembre, Marta Melgosa.

El 56% de persones amb VIH denuncia que ha patit discriminació per la seva condició seropositiva, la meitat (un 28%) en els darrers 12 mesos, segons l’enquesta ‘VIH i discriminació’ 2024. La discriminació es produeix majoritàriament en l’àmbit de la Salut (45%) i en l’àmbit dels Serveis Socials o l’Administració (21%). Es calcula que unes 35.000 persones viuen amb VIH a Catalunya.

El lema escollit enguany pel Comitè 1r de Desembre per a commemorar el Dia Mundial de la Sida posa el focus en la importància de comptar amb referents inspiradors en la lluita contra el VIH. “Tot i que fer-se visible és una decisió molt personal i que depèn de la situació, circumstàncies i entorn de cadascú”, ha reconegut Melgosa.

Des del Comitè 1D es vol ajudar a crear tant referències positives i inspiradores com espais segurs lliures d’estigma i discriminació on no haver d’amagar la condició de seropositiu. “Que les persones amb VIH es puguin sentir segures arreu per poder visibilitzar-se, si així ho desitgen”, ha precisat el també copresident del Comitè 1D, Mario Robles, que també aposta per una major “formació i sensibilització” de la societat a través de l’educació, la cultura o els mitjans de comunicació.

“Igualment també cal crear referents positius de persones amb VIH en les produccions de ficció literària, televisiva i cinematogràfica“, ha afegit Robles. “I l’Administració ha de ser també una aliada necessària”, ha puntualitzat el copresident del Comitè 1D, que exigeix a la Generalitat que el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH vagi acompanyat d’una dotació pressupostària “adequada i suficient” per a la seva posada en marxa, desenvolupament i seguiment. “El Pacte Social ha estat víctima també dels continus canvis polítics i de la paràlisi administrativa. Fem una crida un any més a completar per fi aquest projecte i dotar-lo del pressupost necessari”, ha insistit Melgosa.

“Els avenços científics van a diferent ritme dels avenços socials”

Altres dades de l’enquesta ‘VIH i discriminació’ 2024 -elaborada pel Comitè 1r de Desembre i amb resposta de 136 persones seropositives- assenyalen que un 51% dels enquestats que viuen a la ciutat de Barcelona ha patit discriminació a raó del VIH; o que un 31% de les persones també afirmen haver patit discriminació per LGTBIfòbia, un 23% per racisme o xenofòbia, un 23% per altres situacions derivades de la salut i un 15% per drogodependències.

No obstant això, un 88% dels enquestats no ha denunciat les situacions de discriminació que ha patit (un 90% en el cas de les dones). D’aquest 88% de persones enquestades que no ha denunciat les situacions de discriminació, un 39% no ho ha fet perquè considera que no serviria per a res i un 12% per por a les conseqüències.

“Malauradament, els avenços científics i mèdics sobre el VIH van a diferent ritme dels avenços socials“, ha reconegut la copresidenta del Comitè 1D. “Encara hi ha molt estigma i discriminació a combatre, i ens queda molt camí per recórrer”, ha conclòs Melgosa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
pedro sanchez begoña gomez

Sánchez anuncia la creació d’una nova empresa pública de gestió d’habitatges

Notícia següent

Un taxista pateix una parada cardiorespiratòria i s’estavella contra 3 vehicles

Notícies relacionades