Aquest dimarts, a l’Institut Apel·les Mestres, l’Ajuntament de L’Hospitalet ha presentat una nova campanya dins del Pla de Prevenció de Drogues i Addiccions, una estratègia que té com a objectiu conscienciar la població, especialment els joves, sobre els riscos associats a diferents substàncies.
La primera fase de la campanya es focalitza en les begudes energètiques, productes cada vegada més consumits pels adolescents i joves, però amb greus efectes per al seu benestar físic i mental.
La veu de les autoritats
La tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura García, ha subratllat la necessitat d’unir esforços com a societat per combatre aquestes pràctiques: “El nostre cos no necessita les dosis que aporten aquestes begudes. Com a col·lectiu, necessitem unir-nos per conscienciar-nos d’aquest problema que no només afecta l’Hospitalet, sinó tota la societat”.
Per la seva banda, l’alcalde de L’Hospitalet, David Quirós, ha destacat la importància d’escoltar i informar els joves: “Aquesta campanya no es tracta de prohibir, sinó d’informar. Vosaltres, els joves, us trobareu en situacions en què haureu de prendre decisions. La nostra tasca com a societat és donar-vos tota la informació i els recursos necessaris perquè pugueu prendre les millors decisions. Les institucions estan amb vosaltres, sempre”. Finalment, l’alcalde de la ciutat ha conclòs amb un missatge clar dirigit als joves: “No prohibim, però us informem dels riscos. La societat vol donar-vos els recursos necessaris per tenir un suport i així, prengueu les millors decisions”.
La directora de l’Institut Apel·les Mestres, Begoña García, també ha mostrat el seu suport a la iniciativa: “Considerem que el consum d’aquestes substàncies s’ha de reduir. Aquesta campanya, com a mínim, sensibilitza els joves perquè facin un consum mínim o responsable”, ha expressat.
Efectes perjudicials de les begudes energètiques
La campanya alerta que les begudes energètiques contenen altes dosis de sucre i cafeïna, components que poden alterar el metabolisme i afectar el benestar mental, especialment entre els menors d’edat. Una llauna d’aquestes begudes pot contenir tanta cafeïna com tres cafès i fins a cinc vegades la quantitat diària de sucre recomanada per l’OMS.
El missatge de la campanya és clar: aquestes begudes no són refrescos ni productes adequats per a la recuperació després de l’esport. Al contrari, poden tenir efectes diürètics i augmentar el risc de deshidratació, fet que les converteix en un perill per a aquelles persones que les consumeixen de forma habitual o les barregen amb alcohol.
Activitats formatives a escoles i instituts
La campanya continuarà durant tot el mes d’octubre amb activitats dirigides a diferents escoles i instituts de la ciutat. Els tallers no només informaran els joves sobre els efectes de les begudes energètiques, sinó que també se centraran en altres formes de consum problemàtic, com el tabac, l’alcohol, el cànnabis i l’addicció a les pantalles.
També es preveu un treball específic amb aquells que practiquen esport, per informar-los que aquestes begudes no són adequades per a la recuperació física després de l’esforç, ja que poden causar desequilibris i deshidratació.