L’Ajuntament de L’Hospitalet i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) signen un conveni de col·laboració, emmarcat dins el pla estratègic en comunicació científica de la ciutat, LHCiència, per impulsar iniciatives conjuntes de divulgació, educació i comunicació científica.
El conveni va ser aprovat pel Ple municipal el passat dimarts 25 de febrer i aportarà 85.000 euros anuals entre 2025 i 2028. Amb aquesta aportació, es preveu donar continuïtat i facilitar l’evolució de les activitats de divulgació científica que l’IDIBELL duu a terme des de fa gairebé deu anys. A part d’organitzar xerrades, conferències i tallers, les formes més tradicionals de divulgació científica, hi ha tres formats que ja s’han consolidat i que cada any tenen més repercussió a la ciutat.
Aquestes són l’sLHam de científiques, que omple l’Auditori Barradas un vespre de febrer a l’any per reivindicar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència; Sinergia, la festa que obre les portes del centre de recerca a més de 300 ciutadans i ciutadanes; i l’Stand-up Science, projecte on els investigadors més joves de l’IDIBELL presenten el seu propi monòleg en viu al Summer Experience i després el graven a les instal·lacions d’innovació digital de Torre Barrina.
Totes aquestes accions, juntament amb altres iniciatives de nova creació, es veuran impulsades gràcies a la firma d’aquest conveni, que alhora posa en evidència el compromís d’ambdues institucions per continuar apropant la ciència a la ciutadania.
Aquesta aposta constata i amplia el compromís de l’Ajuntament amb la divulgació científica. Al llarg dels últims anys, la ciutat ha vist néixer el programa LHCiència, que ha apropat una gran varietat de disciplines cientificotècniques a la població general, mitjançant canals com les biblioteques i els centres culturals, però també els mercats municipals i les parades d’autobús. A més, aquest conveni s’alinea amb la inversió en ciència i medicina que fa temps que forma part dels objectius del govern local, enfocats vers el progrés i el benestar del territori, i acabarà confluint amb l’activitat del futur BioClúster d’Innovació i Salut.
Amb tot, el conveni de col·laboració és un pas important per enfortir la col·laboració entre l’IDIBELL i l’Ajuntament, i una oportunitat única per apropar la recerca biomèdica a la població. És evident que la divulgació científica és clau per promoure la curiositat i l’aprenentatge i contribuir a configurar una societat ben informada, amb pensament crític i formada científicament.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de L’Hospitalet.