Al juny ha finalitzat la campanya de plantació d’arbrat a L’Hospitalet. Des d’octubre, s’han plantat 3.418 arbres nous a tots els barris, la quantitat més gran que s’ha plantat mai a la ciutat. En la campanya, hi han treballat 14 operaris dividits en tres equips.
Es calcula que el nou arbrat, quan estigui consolidat, permetrà absorbir unes 262 tones més de CO2 a l’any i interceptar més de 32,5 milions més de litres de pluja, a banda de reduir els nivells d’ozó, el diòxid de nitrogen i el diòxid de sulfur.
Els arbres s’han plantat en noves ubicacions, algunes d’elles acordades amb veïnat i entitats dels barris, i també s’ha fet la reposició d’aquells arbres que no van sobreviure, la gran majoria a conseqüència de l’estrès hídric provocat per les altes temperatures i les estrictes restriccions en l’ús de l’aigua per al reg durant la fase d’emergència de sequera.
També cal tenir en compte que alguns arbres no s’han pogut substituir, per exemple, per temes d’accessibilitat en carrers excessivament estrets, en carrers on el subsol impedeix l’arrelament o bé en el cas de voreres malmeses, que cal reparar abans de plantar nous exemplars en futures campanyes de plantació.
Quins arbres s’han plantat?
L’Hospitalet aposta per un arbrat biodivers, saludable, sostenible, resilient, adaptat a l’ecosistema urbà i amb condicions per desenvolupar-se i adaptar-se al canvi climàtic.
En aquesta campanya, s’han plantat arbres de més de 80 espècies diferents, totes adaptades a les condicions climatològiques actuals, és a dir, són arbres amb necessitats baixes o molt baixes d’aigua. A més, es tracta d’espècies hipoal·lergògenes, que són capaces d’aportar els màxims beneficis ambientals i per a la salut de la ciutadania.
La selecció d’arbrat té en compte una gran quantitat de factors, com, per exemple, l’espai aeri disponible per al desenvolupament de la capçada, l’espai disponible per al creixement de les arrels, la vigorositat i la longevitat de l’espècie, l’increment de la biodiversitat, el comportament davant de les plagues, la floració i el color de les fulles.
Renaturalització dels espais urbans
L’Hospitalet treballa per millorar la renaturalització de la ciutat per poder gaudir-la de manera més confortable durant tot l’any, i té com a objectiu que tota la ciutadania disposi d’un espai verd a cinc minuts del seu domicili. Es fomenta un urbanisme més verd, resilient i saludable per millorar la qualitat de vida de la ciutadania i la biodiversitat urbana.
S’està treballant per impulsar illes verdes per tota la ciutat, nous espais verds amb més arbrat, punts d’aigua i zones de descans, que esdevindran punts de trobada per fer-hi comunitat.
És el cas de l’illa verda de Santa Eulàlia, amb més de 1.000 m2 de sòl industrial en desús que l’Ajuntament va expropiar per crear-hi un espai verd per al barri. O l’illa verda de Bellvitge, de 1.550 m2, una antiga àrea d’aparcament que es va remodelar per convertir-la en zona verda.
D’altra banda, actualment s’està duent a terme la campanya intensiva de plantació de vegetació a més de 200 espais urbans de tots els barris de L’Hospitalet.
Objectiu: cobertura arbòria del 20 % l’any 2030
L’objectiu és assolir el 20 % de cobertura arbòria a la ciutat el 2030, segons el Pla director del verd urbà de L’Hospitalet. Actualment, la cobertura és del 12,14 %, i per assolir l’objectiu el 2030, els darrers anys, s’han plantat a la ciutat una mitjana de 900 arbres en cada campanya de plantació.
Aquest augment del verd urbà aporta nombrosos beneficis. D’una banda, beneficis ambientals, ja que els arbres milloren la qualitat de l’aire, redueixen l’efecte illa de calor i la pol·lució acústica. De l’altra, milloren la salut de la ciutadania, perquè són un filtre de contaminants atmosfèrics, que causen diverses malalties cardiorespiratòries o al·lèrgies, entre d’altres.