L’Hospitalet demana una millora del finançament en l’àmbit local

Avatar photo

Les peticions van adreçades a l’Estat, a la Generalitat i a les diputacions

El Ple municipal de l’Hospitalet de Llobregat ha començat avui amb un minut de silenci en memòria de les dones víctimes de la violència de gènere que han mort el darrer any.

A més, a la sessió d’avui s’ha donat suport al manifest “L’altra pandèmia”, elaborat pel Grup de Dones de l’Hospitalet, en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que es commemora el 25 de novembre.

Amb motiu d’aquesta data, aquesta setmana, Ajuntament i entitats de la ciutat han organitzat diferents actes reivindicatius.

 

Mocions aprovades

A l’apartat de mocions, el Ple ha aprovat, a proposta del PSC i LHECP-ECG, el text que demana la millora del finançament de les administracions locals amb peticions en una triple direcció:

Al Govern de l’Estat li demana la dotació d’un fons extraordinari en favor dels ens locals per donar resposta a l’augment de despeses vinculat a l’increment de costos de l’energia, així com que es realitzi una compensació a favor dels ajuntaments per la pèrdua d’ingressos provocada per la sentència del Tribunal Constitucional en referència a l’impost sobre la plusvàlua, tant per les devolucions realitzades com per les conseqüències de la reforma normativa.

El text també demana la creació d’una dotació addicional de recursos per l’increment salarial de l’1,5% per al 2022 i la derogació de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local.

 

Al Govern de la Generalitat de Catalunya li sol·licita que actualitzi i revisi els fons de cooperació local a les necessitats actuals dels ens locals de Catalunya, que generi un fons de cooperació local extraordinari que cobreixi els increments dels costos derivats de la inflació, i que presenti en aquesta legislatura la Llei de governs locals i la Llei de finances locals per recuperar el principi d’autonomia local i els recursos suficients per dur-la en plenitud.

I a les diputacions els demana que sufraguin el 50% de la despesa addicional de l’increment del cost de subministraments energètics dels ajuntaments que han de suportar les administracions locals.

Pel que fa a les mocions individuals, ha tingut el suport del Ple municipal la iniciativa del PSC per impulsar des del Servei de Salut Municipal una campanya conjunta amb l’Associació d’Afectades d’Endometriosi Crònica (ADAEC) per donar visibilitat a la malaltia, facilitar-ne informació i sensibilitzar la població envers els estigmes que pateixen les dones afectades.

 

Dues mocions a proposta d’ERC

A proposta d’ERC, han tirat endavant dues mocions: la primera, en reconeixement i desgreuge de les víctimes del franquisme, demana publicar els noms de les víctimes sentenciades per tribunals del franquisme; que s’expedeixin d’ofici els certificats de nul·litat de les sentències promulgades per aquests tribunals per motius polítics, ideològics, de consciència o creença religiosa, i que es faci constar en els expedients judicials corresponents la nul·litat de la sentència.

Així mateix, demana al Ministeri de Justícia instar, d’ofici i de manera immediata, l’expedició de les declaracions de reconeixement i reparació personal previstes a l’article 5.4 de la Llei de memòria.

La segona moció proposa l’adhesió a l’Any Nativitat Yarza Planas, que commemora aquest 2022 l’Institut Català de les Dones, i proposa el seu nom a la Comissió de Nomenclàtor per espais nous o innominats. Nativitat Yarza va ser miliciana, mestra i la primera alcaldessa elegida democràticament de Catalunya i l’Estat espanyol.

També s’han aprovat, a iniciativa de LHECP-ECG, dues mocions: la primera demana a l’Ajuntament dur a terme un estudi per determinar la viabilitat d’utilitzar sistemes de reciclatge de l’aigua en totes les instal·lacions municipals, i la segona, dona suport a la garantia de rendes.

Així, el text insta el Govern de l’Estat a incrementar el salari mínim interprofessional (SMI) seguint les recomanacions del comitè d’experts amb el compromís d’arribar el 2023 al 60% del salari mitjà, en compliment de la Carta Social Europea, així com a establir un impost extraordinari sobre l’increment dels guanys, interessos i comissions de les entitats financeres; adequar i implantar el nou impost europeu que gravi els beneficis extraordinaris que generen les empreses energètiques, i congelar el preu dels lloguers d’habitatges.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Gisela i Josep Ferré, a les activitats de comerç de Nadal de Tarragona

Notícia següent

El Ple Solsona vota aquest dijous el pressupost d’11 milions d’euros

Notícies relacionades