L’Hospitalet torna a celebrar la Setmana de la Gent Gran amb una programació d’activitats al voltant del Dia Internacional de la Gent Gran, l’1 d’octubre, amb l’objectiu d’homenatjar aquest col·lectiu a la ciutat.
De l’1 al 8 d’octubre, els casals de L’Hospitalet obren les portes per donar-se a conèixer com a espais oberts a la ciutat i difondre els projectes i activitats intergeneracionals que s’hi duen a terme per promoure la salut física i mental, l’oci i l’envelliment actiu de la gent gran de la ciutat.
A la programació, s’hi inclouen més de 15 activitats: exposicions, actuacions musicals i teatrals, activitats esportives, balls, conferències, un torneig de petanca i moltes més, en col·laboració amb les associacions de jubilats i pensionistes dels casals i amb altres entitats de la ciutat.
El tret de sortida de la programació és aquest diumenge, 1 d’octubre, amb l’homenatge a les persones centenàries de la ciutat. A l’acte, que té lloc al Palauet de Can Buxeres, hi acudiran 16 veïns de L’Hospitalet que han fet els 100 anys recentment. A tots ells, se’ls lliurarà una imatge de L’Acollidora, que és el símbol de L’Hospitalet —en tant que ciutat acollidora—, realitzada per persones amb discapacitat intel·lectual de l’associació Alpi.
De la programació de la Setmana de la Gent Gran en destaca el col·loqui “Una mirada vers la soledat no volguda” (dimarts, 3 d’octubre), organitzat per l’associació Amics de la Gent Gran de L’Hospitalet; la conferència “Què cal saber sobre l’insomni? Consells bàsics i prevenció” (dijous, 5 d’octubre), organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, i també la mostra del programa Endolla’t (dijous, 5 d’octubre), al Casal de Gent Gran de ca n’Arús.
I com és habitual, també s’hi pot trobar una caminada per la ciutat (dimecres, 4 d’octubre), el ball per a les persones grans (dissabte, 7 d’octubre) i la ballada de sardanes (diumenge, 8 d’octubre), les dues últimes a la plaça de l’Ajuntament.
El compromís de L’Hospitalet amb la gent gran
L’Ajuntament prioritza i promou l’envelliment actiu i saludable per tal de millorar la qualitat de vida de la gent gran, i per aquest motiu es va adherir a la Xarxa Mundial de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans el 2017.
El 20 % dels hospitalencs, unes 54.000 persones, tenen més de 65 anys, de les quals més de 5.700 persones més grans de 80 anys viuen soles, la majoria dones. L’Hospitalet té una xarxa de serveis públics orientats a la salut física i mental dels sèniors, per acabar amb la soledat no desitjada, mantenir-los actius i perquè puguin continuar sent protagonistes de la vida de la ciutat i un pilar fonamental per a les generacions més joves.
El consistori promou i desenvolupa activitats per a la participació activa de la gent gran, garantint els principis d’autonomia, accés a la cultura, respecte a la dignitat i promoció de l’envelliment actiu: tallers sobre l’ús de les noves tecnologies per combatre la bretxa digital, benestar emocional, salut, tallers de memòria i activitats de caràcter més social i cultural, com ara cinefòrums, balls i activitats esportives, per tal de combatre la solitud i afavorir l’ampliació de la xarxa social de la gent gran.
A més, ofereix diversos serveis, entre els quals destaquen el servei d’ajut a domicili, el servei de menjador, el servei de teleassistència, el servei d’arranjament d’habitatges, l’atenció a la pobresa energètica i el servei de podologia. La ciutat disposa de quinze casals de gent gran, deu dels quals són de titularitat municipal.