Dimecres, 16 d'abril de 2025
És notícia

L’Hospital Germans Trias treu a la llum un estudi que confirma la ineficàcia de la neteja de plasma per tractar la covid persistent

Avatar photo
L’assaig clínic ha comptat amb 50 pacients els quals se’ls feia una depuració de la sang per eliminar substàncies inflamatòries

La Fundació Lluita contra les Infeccions de l’Hospital Germans Trias ha conclòs que la plasmafèresi no és eficaç per tractar la covid persistent. Aquesta tècnica, amb la qual es neteja el plasma de la sang, s’havia testat els últims tres anys a través d’un assaig clínic amb 50 pacients. L’estudi PAX plantejava un recanvi plasmàtic dels pacients que pateixen símptomes de covid persistent als quals se’ls feia una depuració de la sang per eliminar substàncies inflamatòries responsables de la covid o de les manifestacions clíniques, ja que aquesta tècnica s’ha comprovat vàlida en altres malalties d’origen immunològic. Ara, però, els investigadors han publicat els resultats constatant que la plasmafèresi no funciona per la covid persistent.

Els participants a l’assaig es van dividir en dos grups. En un es va fer la plasmafèresi, mentre que en l’altre només es va administrar sèrum fisiològic. El procediment de recanvi plasmàtic terapèutic ha consistit en recollir plasma, separar cèl·lules i partícules, i tornar al pacient la resta dels components sanguinis.

Els investigadors recalquen que l’assignació a un d’aquests grups es va fer de manera totalment aleatòria i sense que el participant ni l’investigador coneguessin a quin grup pertanyien. Es van fer sis sessions consecutives -de recanvi plasmàtic o de l’administració de sèrum-, i després es va fer un seguiment clínic i analític durant 90 dies després de completar el tractament.

Entre diverses variables, es va estar amatent a possibles canvis en l’estat general dels pacients i en els seus símptomes, com ara la fatiga, el rendiment neurocognitiu, l’ansietat o la depressió. Ara les conclusions sobre la ineficàcia s’han publicat a la revista ‘Nature Communications’, que ha destacat l’estudi entre els 50 més rellevants del món en el seu àmbit, segons destaquen des de Can Ruti.

La directora del programa de covid persistent de l’Hospital, Lourdes Mateu, lamenta no haver obtingut resultats satisfactoris, si bé subratlla que “servirà com a evidència científica de quelcom que no funciona, especialment per a aquells pacients que, desesperadament, estan provant qualsevol teràpia contra la malaltia que pateixen”.

Assaig amb plitidepsina

En paral·lel a la fi de l’estudi PAX, la Fundació Lluita contra les Infeccions ha iniciat un altre estudi en fase II per avaluar la seguretat i l’eficàcia de la plitidepsina com a tractament per a pacients adults amb covid persistent.

Es tracta d’un antitumoral que també té efecte antiinflamatori. Està desenvolupat per la companyia farmacèutica PharmaMar per tractar diferents virus, incloent-hi el SARS-CoV-2, el MERS, el zika, el virus respiratori sincitial, el virus de l’hepatitis C i el de l’herpes, entre d’altres.

L’estudi, anomenat ‘Thalassa’, compta amb la col·laboració d’Irsi Caixa i es duu a terme des del febrer amb prop d’un centenar de pacients de l’Hospital Germans Trias.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Cabina de l'helicòpter accidentat recuperada del riu Hudson

Tanca l’empresa que operava l’helicòpter accidentat a NY on va morir una família catalana

Notícia següent

Recuperen a Vila-sana les restes òssies d’un soldat republicà de la Guerra Civil

Notícies relacionades