Les Festes de Maig 2021 començaran divendres 7 de maig amb la lectura del pregó

Aquest any, donada la situació sanitària, totes les activitats de les festes seran en format estàtic, en espais perimetrats, aforament limitat, i amb reserva prèvia

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i la regidora de l’Àrea de Cultura, Educació i Joventut, Amanda Feria, han presentat aquest migdia el programa de les Festes de Maig de Badalona 2021. Enguany, a causa de les restriccions sanitàries provocades per la pandèmia, les activitats de les Festes de Maig seran en format estàtic, en espais perimetrats, aforament limitat i amb reserva prèvia.

 

Els responsables municipals han anunciat que tot i que el Dimoni de les Festes es plantarà a la platja el dia 1 de maig, finalment no es celebrarà la tradicional Cremada la vigília de Sant Anastasi per evitar la presència massiva de públic.

 

Les entrades als espectacles es poden adquirir a través del web agendacultural.badalona.cat o de l’aplicació mòbil Agenda Cultural Badalona.

 

 

Pregó

Les jugadores del primer equip del futbol Club Esportiu Seagull Badalona seran les encarregades de pronunciar el pregó de les Festes de Maig 2021. Les “gavines”, com són conegudes popularment les jugadores del Seagull, destaquen pels mèrits esportius aconseguits, i pel seu compromís amb la igualtat al món de l’esport.

 

A causa de les mesures sanitàries de prevenció de la Covid-19, el pregó i tota la seva seqüència ritual es farà al Teatre Zorrilla, el divendres 7 de maig, i serà transmès en directe per Televisió de Badalona.

 

 

Nit de Sant Anastasi

Aquest any, a causa de la pandèmia de COVID-19, no es pot celebrar la tradicional Cremada del Dimoni, un dels actes emblemàtics de les Festes de Maig, ni el piromusical que el precedeix. El que sí que hi haurà, però, són diferents elements pirotècnics que s’encendran sense assistència de públic, i que aniran a càrrec de Coeters Dragón.

 

Cada 10 de maig, des de 1940, es crema un dimoni, precedit dels lluïments dels entremesos que fan el seguici, com un camí simbòlic per acomiadar-lo. Enguany, de manera excepcional, els elements festius faran aquest comiat des de la plaça de Barberà, ubicació on fa vuitanta-un anys es va cremar el primer Dimoni.

 

Així doncs, la plaça de Barberà serà l’escenari de l’Acte Sacramental, on els Diables de Badalona fan el ball parlat, de tradició centenària, que representa la lluita entre el bé, Sant Anastasi, i el mal, els borrons, la Diablessa i Llucifer, que intenten salvar el dimoni. L’Àliga, en nom dels badalonins, i deixant clar que triomfa el bé, acomiada el Dimoni.

 

 

Festivitat de Sant Anastasi

De bon matí el dimarts 11 de maig se sentiran per la ciutat els grallers de Badalona que sortiran a anuncia la festivitat de Sant Anastasi juntament amb el toc de festa de les campanes de Santa Maria.

 

Un cop tothom ben despert, toca anar a ofici a l’església de Santa Maria. A l’Anada a Ofici es representa la versió infantil dels balls, que es podran veure com llueixen des de la plaça de Barberà. Seguidament, l’Ofici Solemne. En l’ofertori, l’Àliga tornarà a fer el seu ball.

 

A la tarda, hi ha la Passada de Sant Anastasi, que enguany no es podrà gaudir amb el tradicional recorregut, però amb l’intent de mantenir el ritual, els elements sortiran igualment al carrer. De manera acotada i amb reserva prèvia d’entrada, es podrà veure una representació d’aquesta processó a la plaça de la Ciutat Romana i a la plaça de Barberà, i finalment també se celebrarà l’últim ball de sant Anastasi i el cant dels goigs.