L’Edifici dels Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet duu el nom de Francesc Casbas i Roig

En homenatge a la tasca professional i personal d’aquest pioner de la ràdio i la televisió locals, mort l’any 2010

L’Edifici dels Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet, ubicat a la plaça de Francesc Macià i Llussà, al barri de Santa Eulàlia, duu a partir d’ara el nom de Francesc Casbas i Roig, pioner de la ràdio i la televisió locals mort el 2010 a l’edat de 54 anys.  

Avui se li ha ret un acte de reconeixement al qual han assistit l’alcaldessa, Núria Marín; el regidor Francesc Belver i el regidor i portaveu del grup d’ERC, Antoni Garcia, entre altres membres de la Corporació municipal; els seus fills —Meritxell i Francesc Xavier— i els companys de professió i amics. 

En la seva emotiva intervenció, les companyes que han intervingut han destacat que els mitjans de comunicació municipals no serien avui igual sense “la seva empremta” perquè va saber des del primer moment que “la comunicació local s’havia d’entendre com un servei públic en majúscules, necessari per cohesionar la ciutat i els barris”. Casbas “era un tècnic tot terreny, un apassionat de les ones de radiofreqüència, en un temps on la tecnologia no estava a l’abast de tothom, ni era l’actual”.  

La proposta de posar el nom de Francesc Casbas i Roig a l’Edifici de Mitjans de Comunicació, que recollia una petició dels treballadors dels mitjans municipals, va ser presentada pel grup d’ERC al Ple de l’Ajuntament de febrer de 2016 i aprovada amb el suport de tots els grups polítics. Posteriorment, va ser traslladada per a la seva valoració a la Comissió del Nomenclàtor, que va ratificar la seva aprovació. 

Francesc Casbas va ser un dels fundadors de la desapareguda Ràdio L’Hospitalet, de la qual va formar part com a treballador dels serveis tècnics des dels seus inicis. També va crear la primera televisió que va funcionar a L’Hospitalet, Teleciutat, i col·laborava habitualment amb la Guàrdia Urbana en les seves infraestructures radioelèctriques i amb els voluntaris de Protecció Civil, a més de mantenir una estreta vinculació amb el teixit associatiu de la ciutat.  

Casbas era un apassionat de la ràdio des del punt de vista tècnic i també com a mitjà d’informació i entreteniment, a la qual es va dedicar més enllà de la seva vinculació professional esmerçant temps i mitjans per garantir sempre transmissions òptimes, fins i tot en circumstàncies complexes. Pel seu tarannà, el seu esperit emprenedor i la seva dedicació, era una persona molt estimada pels seus companys de professió i les persones amb les quals col·laborava. 

Actualment, l’edifici de la plaça de Francesc Macià i Llussà, que duu ja oficialment el nom de Francesc Casbas i Roig, acull les redaccions, serveis tècnics, estudis i emissions de Televisió L’Hospitalet, Diari de L’Hospitalet i el portal L’Hdigital.